Ministrarna inkastare för både mikro- och storföretag i Afrika

Ministrarna Heidi Hautala och Alexander Stubb har tillsammans gjort den första Team Finland-resan som kombinerade handel och utveckling till Afrika. Enligt företagen som ingick i delegationen underlättade besöket knytandet av nya kontakter och hjälpte dem att förstå sig på affärsmiljön.

Team Finland-matka, yritysdelegaatio Sambiassa ja Tansaniassa. Kuva: Pasi Nokelainen. Vd:n Philip Rosenberg delade ut 400 visitkort i Zambia och Tanzania. På fotot får chefen för Wold Vision i Östafrika Niber Baba Tierto sitt eget exemplar. Foto: Pasi Nokelainen.

Ministrarna Heidi Hautala och Alexander Stubb gjorde tillsammans den första Team Finland-resan som kombinerade handel och utveckling till Afrika den 20–25 maj.

I företagsdelegationen som var samlad av Finpro ingick finländska storföretag som Outotec och Metso, men också riktigt små och färska företag.

Ett av de minsta var Emerald Growth Innovation Ab som grundades 2011 och nu sysselsätter tre personer.

”Resan öppnade dörrar direkt till de rätta personerna. Att komma hit på egen hand skulle ha tagit oss tio år”, bedömer vd Philip Rosenberg.

Rosenbergs företag tillverkar växthus av tältduk som i heta afrikanska förhållanden sparar vatten och skyddar mot sol och insekter.

Tälten har redan varit i provanvändning i Kenya. Tack vare olika storlekar lämpar de sig enligt Rosenberg både för kommersiellt jordbruk och för privata småodlare. Rosenberg tror att man kan börja tillverka tälten i Tanzania tillsammans med ett lokalt företag som han träffade under resan.

”Det hänger nu på oss själva. Jag kommer tillbaka hit efter sommaren”, konstaterade Rosenberg under sin sista dag i Tanzania.

Viktigt att affärsmiljön är bekant

Jussi Hinkkanen från Nokia, som sysselsätter kring hundra tusen personer, representerade helt annorlunda proportioner och perspektiv.

Team Finland-matka, yritysdelegaatio Sambiassa ja Tansaniassa. Kuva: Pasi Nokelainen. Nokias Jussi Hinkkanen lanserar en ny mobilapp i Kibasila Secondary School i Dar es Salaam. Idén till appen som ska underlätta gymnastikundervisningen kommer från den finländska föreningen Liike rf. Foto: Pasi Nokelainen.

I Östafrika är Nokia det populäraste varumärket och marknadsledare både med sina smarttelefoner och traditionella mobiltelefoner

”För oss har den prestige som ministrarna erbjuder inte direkt en betydelse för businessen, utan för att vi får diskutera affärsmiljön med rätt människor”, berättar Hinkkanen och hänvisar till de många zambiska och tanzaniska ministrar som man träffar under resan.  

Med de lokala beslutsfattarna diskuterade Hinkkanen bland annat exporttullar, piratprodukter och stasförvaltningens stöd till lokala utvecklare. Hinkkanen är chef för samhällsrelationer i Afrika och Mellanöstern.

Samtal med vice ministern

Vd:n för Leia Media Ab Antti Korhonen var en mycket nöjd resenär. Utvecklingsminister Heidi Hautala introducerade honom för Tanzanias viceminister med ansvar för kommunikation, vetenskap och teknologi. Redan följande dag ringde viceministern direkt till Korhonens mobiltelefon.

”Han ville visa våra produkter när han presenterade nästa års budget”, berättar Korhonen.

Den produkt som intresserade viceministern är ett elektroniskt papper som är tunnare än en vanlig läsplatta. Den fungerar helt med solenergi och man kan till exempel trådlöst ladda upp läroböcker i skolan. Leia Media har för avsikt att göra Tanzania och Sydafrika till företagets brohuvud i Afrika.

”Den offentliga förvaltningen borde besluta att man kan dela skolböcker på det här sättet. Om vi får det att funka här får vi det att funka annanstans också, men man måste börja någonstans”, säger Korhonen.

Frivilligorganisationerna med

Nytt på Team Finland-resan till Tanzania och Zambia var att också frivilligorganisationer var representerade, cheferna för Finlands Plan och World Vision ingick i delegationen.

”Om företagen, organisationerna och den offentliga sektorn kämpar på tillsammans, kan Finland verkligen förändra saker och ting”, konstaterade verksamhetsledaren för World Vision Tiina Saukko.

Saukko ser flera samarbetsmöjligheter med företagen. World Visions lokalkontor kan vara baser för pilotprojekt och de första kunderna för de finländska företagens produkter.

Pasi Nokelainen

 

Mera om resan:

kauppa