Ministeriön kuuma Kreikka-kesä

Kreikan dramaattinen tilanne on työllistänyt kesän aikana ulkoministeriötä useilla eri tavoilla. Ministeriö palvelee tasapuolisesti niin valtiojohdon kuin kansalaisten tiedontarvetta.

Kreikan tilanne kiinnostaa koko Eurooppaa. Kuva: Kreikan EU-puheenjohtajuuskauden materiaali

Kesä 2015 muistettaneen ennen muuta kahdesta asiasta; Suomen surkeasta säästä sekä Kreikan ympärillä tapahtuneesta poliittisesta jännitysnäytelmästä, joka oli koko Euroopan huomion kohteena.

Ulkoministeriöllä on ollut Kreikan kriisin suhteen kaksi pääroolia; olemme seuranneet sekä Kreikan poliittista kehitystä että tilanteen kehittymistä arjen tasolla matkailijoiden näkökulmasta.

Poliittinen seuranta

Kreikan kriisi herättää syystäkin huomattavia poliittisia intohimoja ympäri Eurooppaa, sillä pelissä ovat suuret periaatteellisesti ja käytännölliset kysymykset.

Kreikassa on riittänyt poliittisia käänteitä sen jälkeen, kun radikaalivasemmistoa edustava Syriza-puolue nousi valtaan alkuvuodesta. Maa päätyi vasta kalkkiviivoilla euroeron uhatessa hakemaan uutta rahoitustukiohjelmaa valtion vararikon välttämiseksi. Nyt Kreikassa on edessä hallitusremontti sekä vaativa työ luvattujen uudistusten toteuttamiseksi ja uuden tukiohjelman neuvottelemiseksi.

Vastuu Suomen poliittisen kannan muotoilusta suhteessa euromaiden Kreikalle myöntämiin tukiohjelmiin on valtiovarainministeriöllä, jossa sijaitsee kysymykselle omistautunut euroalueen vakausyksikkö. Se on hallituksen tukena velkakriisin selvittämisessä.

Ulkoministeriö sekä Suomen suurlähetystö Ateenassa tekevät valtiovarainministeriön ja valtioneuvoston kanslian EU-sihteeristön kanssa läheistä poikkihallinnollista yhteistyötä.

Ulkoministeriö edustaa Suomea Kreikassa ja toisaalta seuraamme Kreikan sisäpoliittisen tilanteen kehittymistä tuottaen tietoa päätöksenteon tueksi. Tässä työssä Ateenan suurlähetystö on tehnyt koko alkuvuoden ja etenkin kesän aikana jatkuvan paineen alaisena hienon työsuorituksen.

Ministeriön Eurooppa-osasto on puolestaan päivittänyt kriisin kiivaimpina viikkoina tilannekatsausta Kreikan sisäpoliittisista vaiheista, Suomen kannanmuodostuksesta ja kriisin aiheuttamista reaktioista muissa EU-maissa. Tämä on auttanut ministeriöiden johtoa kriisin seurannassa ja tukenut muiden edustustojemme valmiuksia keskustella tilanteesta omissa asemamaissaan, sillä Suomen kantoja kohtaan tunnetaan kiinnostusta.

Kansalaisten palveleminen

Valtionhallinnon lisäksi ulkoministeriö on kaikkien Suomen kansalaisten palveluksessa. Kreikkaa koskeva matkustustiedote nousi kesällä ministeriön kotisivujen luetuimmaksi asiakirjaksi. Tietoa on jaettu joustavasti ja reaaliaikaisesti myös sosiaalisen mediassa lähinnä lähetystön Facebook-sivuilla. Tämän lisäksi lähetystö on jakanut tietoa kansalaisille median kautta esittämällä paikan päältä arvioita Kreikan tilanteesta.

Kreikan poliittisen tilanteen ajauduttua lähelle umpikujaa, myös ihmisten arki muuttui, kun pankkien oli pantava ovensa kiinni ja kreikkalaisille pankkikorteille oli asetettava nostorajoituksia. Ateenan edustustomme on jatkuvasti seurannut tilanteen kehittymistä, sillä Suomesta on heinä-elokuussa suuntautumassa Kreikkaan yhteensä 41 000 lomamatkaa ja tämän lisäksi vielä koko joukko omatoimimatkailijoita. Suosikkilomakohteen matkojen myynnissä ei ole tapahtunut vähenemistä.

Arviot tilanteen kehittymisestä tehdään aina huolella ja käytettävissä on paljon ensikäden tietoa. Suomen kunniakonsulit Kreikassa, muun muassa eri saarilla, raportoivat lähetystölle jatkuvasti tilanteen kehittymisestä. Tämän lisäksi käytettävissä ovat myös olleet muiden Pohjoismaiden tuottamat arviot, sillä tälläkin alalla pohjoismaisuus tuottaa kouriintuntuvaa lisäarvoa.

Poliittisesta myllerryksestä huolimatta matkailijat voivat lomailla Kreikassa rauhallisin mielin, kunhan vain muistavat ottaa huomioon matkustustiedotteessakin mainitut vinkit pienien käytännön ongelmien välttämiseksi.

Olli Nurmi

Kirjoittaja työskentelee Eurooppa-osastolla Kreikasta vastaavana virkamiehenä.