Ministeri Virolaisen vienninedistämismatkalla Intiassa vahvistettiin innovaatioyhteistyötä

Ministeri Virolaisen vienninedistämismatkalla Intiassa vahvistettiin innovaatioyhteistyötä

Intian Karnatakan osavaltion teollisuudesta, tutkimuksesta ja teknologiasta vastaava ministeri K. J. George ja Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen allekirjoittivat 1.12.2018 Bengalurussa innovaatioita koskevan yhteisymmärrysasiakirjan Karnatakan osavaltion ja Suomen välillä.

”Intian piilaaksona tunnetussa Karnatakassa on jo pitkään toiminut suomalaisia yrityksiä. Nyt allekirjoitettu sopimus tukee käytännön yhteistyötä yritysten, tutkijoiden ja viranomaisten kesken. Odotan sopimuksen edistävän kaupallisen yhteistyömme kasvua”, toteaa ministeri Virolainen.

60 miljoonan asukkaan Karnataka on Intian keskeinen teknologia-, innovaatio- ja startup-keskittymä. Suomen ja Karnatakan välinen ”innovaatiokäytävä” tukee yhteistyötä innovaatioiden, tieteen ja tutkimuksen, startup- ja teollisuusyritysten sekä yrityshautomoiden välillä. Innovaatiokäytävä-yhteistyö käynnistettiin vuonna 2017 ja nyt solmittiin viisivuotinen sopimus.

Innovaatiokäytävä toimii sekä virtuaalisena että konkreettisena yhteistyöalustana tutkijoiden, yrittäjien, yritysten ja viranomaisten hankkeiden identifioimiseksi ja innovaatioyhteistyön mahdollistamiseksi.

Turun yliopisto on toiminut edelläkävijänä Karnatakan osavaltion suuntaan erityisesti bioteknologian ja lääketieteen saralla. Tämä on luonut pohjaa myös kaupalliselle toiminnalle, josta esimerkkinä on turkulainen Aqsens Health -yritys, jonka Public Health Foundation of Indian kanssa allekirjoittaman suusyövän ja anemian diagnosointiprojektin analyysimenetelmä perustuu Turun yliopiston tutkimustoimintaan ja yhteistyömalliin Bengalurussa. Tätä kokemusta on nyt allekirjoitetussa asiakirjassa tarkoitus hyödyntää myös muiden suomalaisyliopistojen ja -yritysten eduksi.

Ministeri Virolaisen vienninedistämismatkalle Intiaan 29.11.-1.12.2018 osallistui Team Finland -yritysvaltuuskunta, joka edusti suomalaista osaamista digitalisaatio-, teollisuus-, palvelu- ja kauppasektoreilla.

Lisätietoja: lähetystöneuvos Mikko Pötsönen, Suomen New Delhin suurlähetystö, puh. +91 9811 049 769.