Minister svarade på ett skriftligt spörsmål om Finnfunds skatteansvarighet

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen svarade på riksdagsledamot Touko Aaltos skriftliga spörsmål om Finnfunds skatteansvarighet. I sitt svar betonade ministern utvecklingsresultat, transparens och dialog.

Organisationen Finnwatch offentliggjorde i mitten av mars en rapport där det framfördes misstankar om kringgående av skatt med utvecklingssamarbetsmedel.  Misstankarna hade samband med Finnfunds investering på fem miljoner euro i fonden Dasos Timberland I år 2010.

Riksdagsledamot Touko Aalto (gröna) ställde ett skriftligt spörsmål i frågan som besvarades av utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen den 5 april.

I sitt svar påpekade ministern att investeringsbeslutet har fattats 2010 för ett projekt som har sysselsatt hundratals människor i Malaysia och betalat skatter och offentliga avgifter lokalt till ett belopp av ca 15 miljoner dollar.

Ministern ansåg att det är hälsosamt och nödvändigt att aktörer såsom Finnwatch tar upp skatteansvarigheten i den offentliga debatten.

”Utrikesministeriet stödjer en djupare dialog mellan Finnfund och Finnwatch. Jag har sammankallat Finnfund och Finnwatch till en gemensam överläggning nästa vecka. Vid överläggningen behandlas verksamhetsprinciperna ansikte mot ansikte”, sade minister Mykkänen.

Utgångspunkten för ägarstyrningen är tydlig: aggressiv skatteplanering bör inte ingå i Finnfunds verksamhet och sådan har inte upptäckts i verksamheten hos bolaget för utvecklingsfinansiering. Utrikesministeriet begärde utifrån Finnwatchs rapport en utredning av Finnfund. Bolaget gav en utredning och offentliggjorde den på sin webbplats den 23 mars (www.finnfund.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)).

En av Finnfunds framgångsrika investeringar är en läkemedelsfabrik nära Nairobi. Bild: Juho Paavola.
En av Finnfunds framgångsrika investeringar är en läkemedelsfabrik nära Nairobi. Bild: Juho Paavola.

Finnfund har använt kapitalinvesteringsfonder i de allra svåraste förhållandena. Verksamhet via fonder bedöms i ägarstyrningspolitiken mer kritiskt än förr och t.ex. år 2016 gjorde Finnfund inte några nya fondinvesteringar. Bolagets verksamhet ska i fortsättningen fokusera på direktinvesteringar. Kapitalinvesteringsfonder kan användas i situationer där förbud mot dem medför flera nackdelar än fördelar för de bräckligaste staterna och med tanke på de skatter som inflyter.

”Investering via fonder ska vara transparent. Bolaget har förbundit sig till att utveckla rapporteringen om sina fondinvesteringar och öppenheten i sin verksamhet överlag. Fondstrukturen får inte påverka, och när det gäller skogsfonden har den enligt Finnfunds utredning inte heller påverkat, de skatter som inom projektet inflyter i destinationslandet”, konstaterar minister Mykkänen i sitt skriftliga svar.

På grund av finansieringsbeslut från 2016 har Finnfund en större roll i Finlands utvecklingspolitik än under tidigare år och det förutsätts dessutom att bolaget rapporterar mer detaljerat än förr om investeringarnas karaktär och de utvecklingsresultat bolaget nått.