Ministeri Tuomioja pohjusti Eurooppa-keskustelua Pariisissa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ja Euroopan keskuspankin (EKP) entinen pääjohtaja Jean-Claude Trichet pohjustivat keskustelua Euroopan ulkosuhdeasiain neuvoston (ECFR) korkean tason tapaamisessa. Euroopan unionin tulevaisuutta ja sen haasteita puitiin laajasti Suomen Pariisin suurlähetystössä pidetyssä tilaisuudessa.

Ministeri Tuomiojalla riitti keskusteltavaa Javier Solanan kanssa. Ministeri Tuomiojalla riitti keskusteltavaa Javier Solanan kanssa.

Tapahtumaan osallistuivat muiden muassa Javier Solana, entinen EU:n korkea edustaja ja Naton pääsihteeri, Ranskan entinen talousministeri Francis Mer, useita EU-jäsenmaiden Pariisin suurlähettiläitä ja organisaatioiden edustajia. Tilaisuuden avasi Suomen suurlähettiläs Risto Piipponen.

Ministeri Tuomioja hahmotteli alustuksessaan maanosan poliittista tulevaisuutta ja haasteita. Ranskalainen Trichet puolestaan käsitteli talouteen ja Euroopan talous- ja rahaliittoon (EMU) liittyviä kysymyksiä.

Myös EU:n instituutioiden rooli ja asema suhteessa toisiinsa sekä vuoden 2014 Euroopan parlamenttivaalit poikivat vilkasta keskustelua. Mielipiteiden vaihto käytiin niin sanotulla Chatham House Rules -periaatteella, eli näkemyksien esittäjiä ei siteerata julkisuudessa.

The European Council on Foreign Relations on eurooppalainen think tank, joka kokoaa keskeisiä vaikuttajia Eurooppa-politiikan ja talouspolitiikan sekä kansainvälisen politiikan aloilta. ECFR:n hallintoneuvoston puheenjohtajana toimii presidentti Martti Ahtisaari.

Suomalaisjäseniä ajatushautomossa ovat Tuomiojan lisäksi muun muassa eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ja Ulkopoliittisen Instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

Erkki Tuomioja ja Jean-Claude Trichet pohjustivat mielipiteiden vaihtoa Pariisissa. Erkki Tuomioja ja Jean-Claude Trichet pohjustivat mielipiteiden vaihtoa Pariisissa.