Minister Tuomioja: Var och en kan främja mänskliga rättigheter genom egna handlingar

”Det erkännande som Liisa Kauppinen har fått sporrar även alla inom utrikesministeriet som arbetar för mänskliga rättigheter”, sade utrikesminister Erkki Tuomioja vid den mottagning som hölls till Liisa Kauppinens ära. Hon har länge arbetat för dövas rättigheter och har förärats FN:s människorättspris.

”80 procent av världens döva går fortfarande inte i skola. Nu behöver vi nya metoder för att åtgärda saken”, sade Liisa Kauppinen på utrikesministerns mottagning den 26 februari 2014. Foto: Eero Kuosmanen

Den 26 februari höll utrikesminister Erkki Tuomioja en mottagning till Liisa Kauppinens, De dövas världsförbunds hedersordförandes ära. Hon fick som första finländare ta emot FN:s pris för mänskliga rättigheter i december. Hon förärades priset tack vare sina insatser för de dövas rättigheter.

”Liisa Kauppinen har i många år arbetat för de dövas språkliga och andra rättigheter i Afrika, Latinamerika, Centralasien och Sydostasien. Hon har gett de döva ’en röst’ och sett till att det också hörs och lyssnas till den rösten.”

Enligt minister Tuomioja arbetar man inom utrikesministeriet varje dag för att främja mänskliga rättigheter på de politiska arenorna, i bilaterala relationer och med utvecklingspolitiska medel.

Funktionsnedsatta personers rättigheter betonas i utrikesministeriets människorättsstrategi.

Mänskliga rättigheter främst

I Finlands verksamhet prioriteras sårbara grupper och människor som utsätts för diskriminering av flera olika skäl, och man satsar på att förstärka dessa människors rättigheter.

”Sådana grupper är till exempel funktionsnedsatta kvinnor och flickor, och det är sådana personers rättigheter som Liisa Kauppinen har arbetat för under sin karriär”, sade Tuomioja.

President Tarja Halonen, utrikesminister Erkki Tuomioja och pristagaren Liisa Kauppinen, hedersordförande för De dövas världsförbund i utrikesministeriets Engelsal. Foto: Eero Kuosmanen

Han påpekade att Finland måste se om sitt eget hus för att vara trovärdig internationell aktör när det gäller mänskliga rättigheter. ”Det är viktigt att Finland äntligen ratificerar FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning under denna regeringsperiod.”

Tuomioja anser att man uppnår de bästa resultaten när samhällets olika aktörer slår sig ner vid samma bord, kavlar upp ärmarna och sätter igång.

”Hur de mänskliga rättigheterna förverkligas beror i sista hand på hur aktivt vi själva agerar för dem. Var och en av oss kan bidra till en förändring med sina egna handlingar, sina egna val och sina egna resurser. Liisa Kauppinen är ett utmärkt föredöme", konstaterade ministern.

Liisa Kauppinen berättade att hon har haft stor nytta i människorättsarbetet av att vara finländare.

”Finland kan också genom utvecklingssamarbetet hjälpa människor att förstå varandras olikheter. Arbete återstår ännu, fortfarande går 80 procent av alla döva inte i skola. Det behövs nya metoder för att åtgärda saken”, sammanfattade Kauppinen.

Outi Einola-Head

ihmisoikeudet