Minister Toivakka: Investeringar i jämlikhet är investeringar i ekonomin

”Vår erfarenhet från Finland visar att investeringar för att minska ojämlikheten är ekonomiskt lönsamma. Vår ekonomiska och sociala utveckling har skett långt tack vare de investeringar vi gjort i strukturer som främjar jämlikheten mellan könen”, sade utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka i ett anförande den 29 september under FN-veckan i New York.

Finlands sidoevenemang ”A Fairer Future for All” i samband med öppnandet av FN:s 70:e generalförsamling. På bilden Winnie Byanyima från Oxfam, Lorena Cruz från Mexiko, Craig Mokhiber från OHCHR, minister Lenita Toivakka, Zeid Ra'ad Al Hussein från UNHCR och Phumzile Mlambo-Ngcuka från UN Women. Foto: Kirsi Pere

”Det har till exempel varit frågan om att stödja familjer ekonomiskt och politiska åtgärder som stöder kvinnors förvärvsarbete. Det har varit vårt mål – och är det fortfarande – att både kvinnor och män ska kunna förena familjelivet med ett aktivt arbetsliv”, sade minister Toivakka.

Tillställningen Fighting for a Fairer Future: Equality and non-discrimination at the heart of the 2030 Agenda var en del av FN-veckan och en fortsättning till toppmötet om hållbar utveckling som avslutades på söndagen. Under toppmötet godkändes de nya målen och handlingsplanen för hållbar utveckling, som ska styra arbetet för hållbar utveckling i hela världen fram till åt 2030. Finland ordnade tillställningen tillsammans med Mexiko, Sydafrika, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) och FN:s jämställdhetsorganisation UN Women.

Minister Toivakka betonade den nyckelroll mänskliga rättigheter och jämlikhet har för att vi ska uppnå de nya målen för hållbar utveckling. Det övergripande målet är att främja hållbar utveckling på alla livets delområden och att utrota den extrema fattigdomen.

”I hela världen är de som lider mest av fattigdomen kvinnor, barn, personer med funktionsnedsättningar, ursprungsfolk och minoriteter, inklusive sexuella minoriteter och könsminoriteter. De här grupperna är överrepresenterade i statistik som gäller arbetslöshet, bristande utbildning, hälsoproblem och våld”, sade minister Toivakka.

”Klyftorna växer. Om det fortsätter så här äger snart en procent av världens befolkning lika mycket som alla andra tillsammans”, påminde Winnie Byanyima, verkställande direktör för Oxfam International.

Förutom minister Toivakka och de andra arrangörsländernas ministrar, Oxfams Byanyima och UN Womens chef Mlambo-Ngcuka, var också FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Zeid Ra’ad Al Hussein en av huvudtalarna. Diskussionen leddes av chefen för OHCHR:s avdelning för ekonomisk och social utveckling Craig Mokhiber.

Du kan se diskussionen på UN Web TV(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Läs mera om ämnet:

FN:s medlemsländer godkände nya mål och handlingsplan för hållbar utveckling

Kirsi Pere

Skribenten är informatör vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning

UNHCR
YK