Ministeri Sasi: Tehoa viennin ja kansainvälistymisen edistämiseen

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi kertoi edustustopäälliköiden kauppapoliittisessa seminaarissa 23. elokuuta odottavansa, että hänen asettamansa viennin ja kansainvälistymisen edistämistä arvioiva toimikunta laatii yritysten viennin ja kansainvälistymisen tukitoimien tavoitteet ja periaatelinjaukset sekä mitoittaa tarvittavat voimavarat. Toimikunnan on määrä myös täsmentää kansalliseen innovaatiojärjestelmään kuuluvien toimijoiden roolia ja yhteistyötä sekä tehdä ehdotuksia järjestelmän edelleen kehittämiseksi. Sen tehtävä on myös selvittää vienninedistämistehtäviä ulkomailla ja määrittää ulkomailla olevien eri toimijoiden, kuten vientikeskusten ja suurlähetystöjen roolia ja yhteistyötä.

Sasin mielestä on tärkeää tarkastella VKE-toimintaa kokonaisuutena, ei vain yhden toimijan näkökulmasta. Työn lähtökohtana tulee olla yritysten tarpeet. Julkisen vallan toimien ei ole tarpeen kilpailla jo olemassaolevan yksityisen palvelutarjonnan kanssa. Julkinen viennin ja kansainvälistymisen edistämistoiminta paikatkoon markkinapuutteita.

VKE-koneiston on myös oltava mahdollisimman selkeä ja tehokas ja sen on annettava parempaa palvelua vähäisemmin kustannuksin. Yhteistyön on oltava mutkatonta ja käytettävä rajallisia voimavaroja tehokkaasti. Ulkoasiainhallinnolle viennin ja kansainvälistymisen edistäminen on aina ollut yksi perustehtävistä. Näin on myös jatkossa, totesi ministeri Sasi.

Ministeri Christoffer Taxellin johtaman toimikunnan on määrä antaa selvityksensä syyskuun lopul





Koroma: Edustustoilla yrityksille suuri merkitys