Ministeri Paula Lehtomäki: Heikoimmassa asemassa olevat maat tulee kauppaneuvotteluissa huomioida paremmin

"Huonoimmassa asemassa olevat maat tulee huomioida paremmin tulevassa WTO:n kokouksessa. Suomen kanta on, että tukimuotoja ja helpotuksia pitää suunnata heikoimmille kehitysmaille", ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki sanoi Meksikon Cancúnissa pidettävän WTO-kokouksen alla järjestetyssä lehdistön aamukahvitilaisuudessa.

Keskeisellä sijalla neuvotteluissa ovat kysymykset kehitysmaiden kaupan edistämisestä ja helpottamisesta. Tarkoitus on hyväksyä tiettyjä erityiskohteluita kehitysmaille, esimerkiksi toimeenpanoaikoja pidennetään ja vaatimustasoja pudotetaan.

"Tässäkin tulee huomioida huonoimmassa asemassa olevat maat. Suomen kanta on, että tukimuotoja ja helpotuksia pitää suunnata heikoimmille kehitysmaille. Lisäksi kehitysmaiden määrittely on karkea. Erilaiset välikategoriat kehitysmaiden sisällä parantaisivat juuri heikoimpien asemaa", Lehtomäki listasi.

Huomionarvoista on myös se, että kauppa kehitysmaiden välillä on vilkasta, eikä neuvotteluissa suinkaan päällimmäisenä ole etelä-pohjoinen -asetelma.

WTO:n 146:sta jäsenmaasta useat ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä asialistaan ja neuvottelupohjaksi tarkoitettuihin esityksiin. Tämä ei kuitenkaan ole kielteinen seikka, vaan ministeri arvioi taktiikan jopa edistävän kompromissiin pääsemistä. "Lähes kaikilla mailla on varauksia. Tämä on normaali neuvottelulähtökohta", ministeri muistutti. Esitystä olisi syytetty puolueelliseksi, jos jotkut maat olisivat sitä sellaisenaan kiitelleet. "Eivätkä ministerit mene Cancúnin kokoukseen hurraata huutamaan, vaan tekemään töitä", Lehtomäki tähdensi.

"Tulee myös muistaa, että kyseessä on käynnissä olevan kauppakierroksen välivaihe, eikä kierros siis suinkaan pääty Cancúniin", ministeri painotti. "Lähtökohdiltaan tämä välitarkastelukokous on kuitenkin olennaisesti parempi kuin taannoinen Seattlen kokous, jota voidaan pitää epäonnistuneena".

EY:n yhteisen kauppapolitiikan yksikön päällikkö Jorma Korhonen kävi WTO-kokouksen asialistaa yksityiskohtaisemmin lävitse. Korhosen mukaan esimerkiksi ympäristönäkökohtia ei ole esityksessä riittävästi huomioitu.

Tulevissa neuvotteluissa maatalouskysymykset ovat Suomelle keskeisiä. "Pohjaesitys on sellainen, ettei Suomi eikä EU voi sitä hyväksyä. Suomi ei suostu vientituesta luopumiseen tai tuotannontekijöihin liittyvän, ns. sinisen tuen lakkauttamiseen. Suomalaisilla on oikeus kansalliseen ruokatuotantoon", totesi Lehtomäki.

Venäjän tuleva jäsenyys WTO:ssa on Lehtomäen mukaan Suomelle erittäin merkittävä asia."Jäsenyys tulee kuitenkin toteuttaa niin, että Venäjä täyttää kaikki WTO-jäsenyydelle asetetut kriteerit. Venäjä voi liittyä järjestöön vain ja ainoastaan sitä kautta", hän sanoi.

Lehtomäki halusi korostaa myös myönteisiä asioita ja mainitsi, että kiistassa kehitysmaiden lääkepatenteista on elokuussa saavutettu sopu. Sopimus mahdollistaa lääkkeiden valmistuksen ja kuljettamisen kehitysmaissa, joilla ei ole kapasiteettia valmistaa lääkkeitä muun muassa aids-potilaita varten. "Päätös helpottaa valtavasti kehitysmaiden lääkeongelmia. Lisäksi se on selkeä myönteinen signaali alkaville neuvotteluille", Lehtomäki sanoi.

Lehtomäki pitää Cancúnin kokousta onnistuneena, mikäli neuvotteluista lähdetään "selkeiden jatkotavoitteiden kanssa ulos".

WTO:n viides ministerikokous järjestetään 10.-14. syyskuuta. Ministeri Lehtomäen kanssa Suomen valtuuskuntaa johtaa maatalousministeri Juha Korkeaoja.





















Ministeri Lehtomäen tiedote

Ministeri Lehtomäen aamukahvit netissä

WTO