Ministeri Lehtomäki tähdensi kaupan ja kehityksen vahvaa yhteyttä

Maailman kauppajärjestön Dohan kehityskierroksen onnistunut päättäminen on ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen mukaan avainasemassa kaupan ja köyhyyden suhteita pohdittaessa. Lehtomäki piti Suomen puheenvuoron São Paulossa meneillään olevassa YK:n kauppa- ja kehitysjärjestö Unctadin huippukokouksessa.

Puheenvuorossaan Lehtomäki painotti oikeudenmukaisen globalisaation etuja: “Globalisaatiossa ei ole kyse vain taloudesta vaan myös sosiaalisista mahdollisuuksista, jotka auttavat maailman kaikkia ihmisiä parantamaan elinolojaan.”

Kaupan ja köyhyyden vähentämisen suhde ei ole suoraviivainen. "Yhteisenä haasteenamme on luoda sellainen toimintaympäristö, joka vahvistaa kaupan ja köyhyyden vähentämisen välistä yhteyttä", Lehtomäki sanoi.

Hän nosti Suomen omasta kokemuksesta esiin kolme kehitystä tukenutta tekijää. Niistä ensimmäiseksi asettuu tasainen tulonjako, joka antaa edellytykset kestävälle kehitykselle. Talouskasvua tarvitaan, mutta sen hyödyt on hyvä jakaa kaikkien kesken. Suomi on hyötynyt myös tasa-arvosta niin sukupuolten kuin yhteiskuntaluokkien välillä - se on ollut nostamassa Suomea korkean teknologian maaksi. Kolmas merkittävä tekijä on hyvä hallinto. Transparency Internationalin mukaan Suomi on maailman vähiten korruptoinut maa.

Kauppapolitiikasta Helsinki-prosessiin

Unctad XI:n avajaispäivänä ministeri Paula Lehtomäki osallistui ainoana teollisuusmaiden edustajana pyöreän pöydän keskusteluun, jonka aiheena oli kauppa ja köyhyys. Hän tähdensi, että kauppapolitiikka on saatava johdonmukaiseksi osaksi kehitysmaiden omia köyhyydenvähentämissuunnitelmia.

São Paulon kokouksen yhteydessä Suomen ja Tansanian käynnistämä Helsinki-prosessi järjesti oman oheistapahtumansa. Sen keskeisenä aiheena oli pohjoisen ja etelän monitahoinen kumppanuus.











Suomen puheenvuoro

Kauppa ja köyhyys esillä (global.finland.fi)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tiedote: Ministeri Lehtomäki korostaa kehitysmaiden omaa vastuuta