Minister Lehtomäki vill att regeringen påskyndar ökningen av utvecklingssamarbetsanslagen

Den av statsrådet tillsatta utvecklingspolitiska kommissionen överlämnade torsdagen den 16 februari sitt första årliga utlåtande om Finlands utvecklingspolitik till statsminister Matti Vanhanen och utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki. Enligt kommissionen är det utvecklingspolitiska program som regeringen i fjol godkände en bra linjedragning, men dess genomförande har varit trögt. I sitt utvecklingspolitiska program åtog sig regeringen att uppnå FN:s millenniemål. Det viktigaste av dessa är halveringen av antalet fattiga före år 2015.

Den utvecklingspolitiska kommissionen ansåg också att regeringens åtgärder för en ökad konsekvens inom utvecklingspolitiken hittills har varit otillräckliga. Finland borde mera aktivt betona minskningen av fattigdomen till exempel vid handelsförhandlingar. Regeringens åtgärder för att öka utvecklingssamarbetsmedlen har enligt kommissionen inte heller varit trovärdiga och ökningstakten är för långsam.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki tackade kommissionen för att den hade tagit sitt uppdrag på allvar och mycket aktivt och ivrigt tagit sig an de centrala utvecklingspolitiska frågorna. Den kritiska bedömningen visar att kommissionen har förmått genomföra ett oberoende arbete. Detta har även varit utrikesministeriets målsättning.

Minister Lehtomäki medgav att man måste öka genomförandetakten för de goda utvecklingspolitiska principbeslut som fattades i fjol.

Regeringen har under sin egen mandatperiod åtagit sig att målmedvetet öka utvecklingsbiståndsanslagen. Lehtomäki har för avsikt att vid förhandlingarna om den nya budgetramen i mars med regeringen i sin helhet ta upp det faktum att en ökning av anslagen i nuvarande takt endast leder till en BNP-andel på 0,44 procent under pågående regeringsperiod. Det är således väldigt svårt att uppnå den politiska målsättningen på 0,7 procent år 2010.

Sammanjämkningen av handelspolitiska och utvecklingspolitiska frågor under samma minister är en ständig utmaning. Enligt Lehtomäki har man under knappt två år dock gjort framsteg och bland annat inom EU försökt medverka till att utvecklingsaspekten får allt större uppmärksamhet inom handelspolitiken.

För Finlands del försöker vi även stärka handelns betydelse i utvecklingsländernas egna strategier för att minska fattigdomen. Utan en för företagsverksamhet gynnsam verksamhetsmiljö, en stabil rättslig grund och en god förvaltning kan utvecklingsländerna inte uppnå utvecklingsmålen.

Det splittrade utvecklingsbiståndet koncentreras

Enligt Lehtomäki är Finlands utvecklingsbistånd fortfarande mycket splittrat om man beaktar att över 40 procent av Finlands satsningar på utvecklingssamarbete kanaliseras via internationella organisationer såsom EU och FN:s olika organ. De områden där Finland inte verkar bilateralt kan överlämnas till att skötas av dessa organisationer. Finland kan med sina resurser inte bedriva bilateralt samarbete på alla områden.

Koncentreringen sker under loppet av en övergångstid på några år och man har inte för avsikt att avbryta verksamheten mitt under pågående projekt, berättade Lehtomäki. Om vi vill att vårt bistånd faktiskt skall ha en inverkan i de allra fattigaste partnerländerna måste det koncentreras.

















Kommissionens pressmeddelande (på finska)

Minister Paula Lehtomäki vid utvecklingspolitiska kommissionens seminarium

Utvecklingspolitiska kommissionens utlåtande(Linkki toiselle web-sivustolle.)