Ministeri Lehtomäki: Eurooppa-tiedotus toimii myös ulkoministeriön edustustona maakunnissa

Eurooppa-tiedotuksen perustehtävä on edelleen kansalaistiedottaminen kansallisista lähtökohdista Suomen EU-jäsenyydestä ja Euroopan unionista, mutta pohdimme myös sen roolia ulkoasiainministeriön maakunnallisena verkostona, totesi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki ulkoasiainministeriön Eurooppa-tiedotuksen 20:nnen toimipisteen avajaisissa Porvoossa keskiviikkona 28. toukokuuta. Eurooppa-tiedotuksen alueverkosto kattaa nyt kaikki Suomen maakunnat.

Ensimmäinen Eurooppa-tiedotuksen toimipiste aloitti Helsingissä kymmenen vuotta sitten. Tiedontarve EU-asioista ei päättynyt EU - jäsenyyden myötä vuonna 1995, joten toimintaa jatkettiin vuosi kerrallaan, kunnes ulkoministeriössä toimiva Eurooppa-tiedotuksen yksikkö vakinaistettiin vuonna 1998 ja aluetiedottajat viime vuonna.

”Kansalaistiedotusta toteutettaessa on läheisyysperiaate olennainen”, muistutti Lehtomäki Porvoon maakuntakirjastossa, jossa uusin Eurooppa-tiedotuksen toimipiste sijaitsee. Kirjaston merkitys kansalaisten tiedonhankkimispaikkana on Lehtomäen mukaan keskeinen, ja siksi Eurooppa-tiedotuksen aluepisteetkin on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta sijoitettu kirjastoihin. Toiminnan tavoitteena on saavutettavuuden matala kynnys: asiakaspalveluihin maakunnissa voi tulla käymään, niihin voi soittaa, lähettää postia ja niistä voi pyytää tiedottajia luennoimaan. Tiedottajat ovat siellä, missä kansalaiset ovat.

”Meneillään oleva Euroopan tulevaisuuden suuntaviivoja ja perustuslakia pohtiva konventti ja sitä seuraava hallitusten välinen konferenssi asettavat tiedotuksellisia haasteita, ja työn etenemisestä ja tuloksista on kerrottava kansalaisille kattavasti ja selkeästi”, sanoi Lehtomäki.

Suomessa EU-parlamenttivaalien äänestysinnokkuus viime vaaleissa oli unionimaiden alhaisimpia, vain hieman päälle 32 prosenttia. ”Suomalaiset eivät ole ottaneet omakseen EU-parlamentin työtä”, sanoi Lehtomäki. ”Vaaleista tiedottaminen ja suomalaisten herättäminen äänestämään on haaste, johon tarvitaan sekä puolueita että tiedotusta.” Seuraavat EU-parlamenttivaalit käydään kesäkuussa 2004.

EU laajenee vajaan vuoden kuluttua kymmenellä uudella jäsenmaalla, joissa käydään parhaillaan kansanäänestyksiä jäsenyysehtojen hyväksymisestä. ”Tulokset ovat tähän mennessä olleet varsin rohkaisevia, ja kansalaistiedotuksella on ollut tärkeä tehtävänsä oikean EU-tiedon välittämisellä myös näissä maissa”, totesi Lehtomäki ja kertoi Suomen Eurooppa-tiedotuksen toimineen monille mallina.









Eurooppa-tiedotuksen 20:s asiakaspalvelu avataan Porvoossa

Eurooppa-tiedotuksen verkkopalvelu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

EU