Minister Hautala i Marocko: Kvinnors rättigheter – Från ord till handling

”Det är imponerande att se hur starka och aktiva de marockanska kvinnoorganisationerna är. Deras envishet för saker och ting framåt”, konstaterade utvecklingsminister Heidi Hautala i Rabat, Marocko, där hon besökte ett kvinnocenter som ägnar sig åt att skydda och lyssna till kvinnor.

Utvecklingsminister Heidi Hautala besökte ett kvinnocenter som ägnar sig åt att skydda och lyssna till kvinnor. Foto: Milma Kettunen ”Efter min skilsmässa fick jag en jurist härifrån, och information om mina rättigheter”, berättar Karima som lämnat ett våldsamt äktenskap. Foto: Milma Kettunen

Centret upprätthålls av en lokal kvinnoförening och erbjuder juridisk och psykologisk hjälp samt hälsovårdstjänster. ”Efter min skilsmässa fick jag en jurist härifrån, och information om mina rättigheter”, berättar Karima som lämnat ett våldsamt äktenskap. ”Jag fick inte stöd någon annanstans.”

”Organisationerna kräver nu att staten ska ta ansvaret för tjänster som skyddscentret, som sköts av organisationer idag, och det sker främst med hjälp av utländsk finansiering.”

Grundlagen verkställs långsamt

I Marocko hade kvinnornas ställning börjat förbättras redan före år 2011, men den arabiska vårens händelser gav dem vind i seglen.

Grundlagen som godkändes i juli 2011 är progressiv när det handlar om kvinnorna ställning, och den garanterar i princip lika rättigheter för kvinnor och män. Lagen utgår från internationella människorättsavtal- och normer, men lämnar också utrymme för tolkningen att man bör beakta landets lagar och etablerade förfaringssätt när man tillämpar internationella avtal.

”Vi kräver de rättigheter som grundlagen tillskriver oss, och vi tänker inte låta de konservativa omintetgöra dem genom att åberopa traditionella värderingar”, konstaterade Latifa Bouchoua som är ordförande för kvinnocentret.

Det finns en uppenbar risk för bakslag. Grundlagen och de lagreformer den förutsätter har verkställts i långsam takt. Exempelvis är inte kvinnovåld i hemmen kriminaliserat i Marockos familjelag, inte heller våldtäkt inom äktenskapet. Våldtäktsmän kan också undgå straff om de gifter sig med sina minderåriga offer. Traditionerna förhindrar lagliga rättigheter att förverkligas.

Finland främjar kvinnornas rättigheter

Minister Hautala underströk att den nya grundlagen borde verkställas. Bland annat diskuterade hon ämnet med Marockos familjeministerium och representanter för olika kvinnoorganisationer.

”Demokrati kan inte existera om kvinnorna inte har samma rättigheter som männen, därför betonar vi kvinnors rättigheter i allt stöd som Finland är involverat i här”, säger Hautala.

Största delen av Finlands stöd till Nordafrika går via internationella organisationer. Dessutom stödde Finlands ambassad i Rabat bland annat skyddscentret för kvinnor med 30 000 euro år 2012. Medlen kom från ambassadens anslag för lokalt samarbete.

Under sitt tre dagar långa besök träffade minister Hautala också Marockos utrikesminister Saad Eddine El Othman. Ministrarna diskuterade bland annat kriserna i Mali och Syrien samt situationen i Sahel, och konstaterade att de risker och konsekvenser som dessa föranleder inverkar på ett mycket stort område. Ministrarna konstaterade att relationerna mellan Finland och Marocko är goda men rätt glesa. Med andra ord finns det utrymme för intensifiering, exempelvis när det gäller handelsrelationerna.

Från Marocko reste minister Hautala till Tunisien.

ihmisoikeudet