Ministeri Haavisto: Veropohjan laajentaminen ja läpinäkyvyyden parantaminen kehityspolitiikan keskiössä

Edistämällä kehitysmaiden verotusjärjestelmiä edistetään myös Suomelle tärkeitä kehitystavoitteita, kehitysministeri Pekka Haavisto painotti puhuessaan Addis Abeban yliopistossa Etiopiassa tiistaina.

YK:n asettamien vuosituhattavoitteiden takaraja, vuosi 2015, on jo lähitulevaisuutta, joten kansainvälisen kehityspolitiikan kentällä on aika katsoa tulevaan. Etiopia on hyvää vauhtia saavuttamassa suuren osan vuosituhattavoitteista, ja uusi innovatiivinen kehitysrahoitus keskittyykin ennen kaikkea kansallisten resurssien mobilisointiin. Verotus on vihdoin saamassa ansaitsemansa huomion kansainvälisessä kehityspolitiikassa, kehitysministeri Pekka Haavisto totesi.

Ministeri Haavisto kannusti Etiopiaa läpinäkyvyyteen.

Suomi uskoo vahvasti, että edistämällä kehitysmaiden verotusjärjestemiä edistetään myös Suomelle tärkeitä kehitystavoitteita: eriarvoisuutta vähentävää talouskasvua, oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa. Ministeri Haavisto korosti puheessaan verotusjärjestelmän toimivuuden merkitystä minkä tahansa valtion rakennuksessa ja ylläpidossa.

Veromuodoista ministeri nosti esiin etenkin ympäristöverojen kasvavan merkityksen kansantulolle - joissain maissa niistä saadut tulot ovat jo yli viisi prosentti bruttokansantulosta.

Läpinäkyvyyttä luonnonvarojen arvoketjuun

Kansainvälinen läpinäkyvyysohjelma EITI (Extractive Industries) pyrkii lisäämään luonnonvarojen hyödyntämisessä koko arvoketjun läpinäkyvyyttä, jotta niin kutsutuilta luonnonvarakirouksilta säästyttäisiin kehitysmaissa.

EITI:n kuuluvissa maissa öljy-, kaasu- ja kaivosyhtiöiden pitää muun muassa ilmoittaa julkisesti maksamansa verot. Myös Suomi kuuluu EITIä rahoittavien maiden joukkoon.

Global Financial Integrity (GFI) arvioi, että vuonna 2010 kehitysmaat menettivät 858–1138 miljoonaa dollaria veropaon, kansainvälisessä kaupassa esiintyvien petosten, huumeiden salakuljetuksen ja korruption takia. Ministeri Haavisto rohkaisikin EITI-ehdokkuutensa uusinutta Etiopiaa läpinäkyvyyden tiellä.

Etiopian veropohja vielä kapea

Paikalla olleiden yliopisto-opiskelijoiden mielestä luennon aihe oli tärkeä. ”Etiopian veropohja on tällä hetkellä liian kapea, ja esimerkiksi yrityssektorilla on liikaa vapaamatkustajia”, kommentoi maisterivaiheen opiskelija Abraham Seyoum Confa.

”Kansallisten resurssien mobilisointi on perusedellytys kehitysmaille siinä missä kehittyvillekin,” lisäsi tohtorintutkintoaan suorittava Urgaia Rissa.

Kansallisten resurssien mobilisoinnin ennakoidaan nousevan yhdeksi puheenaiheista myös tänään Addis Abebassa alkavassa Afrikan Unionin huippukokouksessa, johon suurin osa Afrikan maiden johtajista osallistuu. Unionin rahoitus on tällä hetkellä hyvin riippuvainen ulkoisesta tuesta.

Kehitysministeri Pekka Haavisto piti julkisen luennon kansallisten resurssien mobilisoinnin merkityksestä Afrikassa Addis Abeban yliopiston taloustieteen laitoksella tiistaina 28. tammikuuta. Luento oli osa Haaviston ja pääministeri Kataisen Etiopiaan ja Tansaniaan suuntautuvaa Team Finland -matkaa.

Kehitysministeri Pekka Haaviston esitys: Domestic resources mobilization in developing countries (avautuu uuteen ikkunaan)