Millaista kehitystä vuoden 2015 jälkeen?

Vuoden 2015 jälkeiset kehitystavoitteet alkavat hahmottua. Asiaa pohtinut YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin nimittämä korkean tason paneeli luovutti raporttinsa 30. toukokuuta. 

Uudet kehitystavoitteet on määritelty ottamalla huomioon nykyiset vuosituhattavoitteet, joista on säilytetty tarkoituksenmukaiset osat. Uusissa tavoitteissa painotetaan kestävän kehityksen taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristönäkökulmia.

Väestön kasvaessa veden kulutukseen tulee kiinnittää yhä enemmän huomiota. UN Photo/Kibae Park.Väestön kasvaessa muun muassa veden kulutukseen tulee kiinnittää yhä enemmän huomiota. Kuva: UN Photo/Kibae Park.

Paneeli pitää ilmastonmuutokseen vaikuttavia toimia ratkaisevan tärkeinä kaikkien tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lähtökohtana kestävä kehitys

Vuoden 2015 jälkeisen kehitysagendan kantava teema on, ettei ketään saa jättää huomiotta. Lähtökohtana on viisi muutosta, joita on sovellettava sekä kehittyneisiin että kehittyviin maihin.

Kaikki ihmiset halutaan mukaan kehitykseen. Kaiken kehityksen on oltava kestävää. Kolmas muutos on taloudellisten mahdollisuuksien parantaminen: talouden on aikaansaatava työtä ja osallistavaa kasvua. Neljäs muutos liittyy rauhaan, konfliktien ehkäisyyn ja hyvän hallintoon.

Viides tavoite on uusi globaali kumppanuus, joka korostaa eri toimijoiden yhteistyötä ja jonka keskeisiä periaatteita ovat solidaarisuus ja vastavuoroinen tilivelvollisuus.

Nainen katselee työpaikkailmoituksia nairobilaisen ostoskeskuksen ilmoitustaululta. Kuva: Milma Kettunen. Nainen katselee työpaikkailmoituksia nairobilaisen ostoskeskuksen ilmoitustaululta. Kuva: Milma Kettunen.

Paneeli laati 12 alustavaa tavoitetta, jotka pitäisi saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteet ovat yleismaailmallisia, mutta niiden taso on tarkoitus määritellä kansallisista tai paikallisista lähtökohdista.

Erilaiset ympäristötekijät ja lähtökohdat otetaan huomioon. Kaikilla tavoitteilla on myös alatavoitteensa.

Paneeli lähtee siitä, että köyhyydestä voidaan päästä eroon tämän sukupolven aikana, mikäli lähtökohtana on kestävä kehitys.

Alustavat tavoitteet ovat:

  1. köyhyyden lopettaminen
  2. tyttöjen ja naisten voimaannuttaminen ja sukupuolten välisen tasa-arvon saavuttaminen
  3. laadukas koulutus ja elinikäinen oppiminen
  4. terveellinen elämä
  5. ruokaturva ja hyvä ravinto
  6. vettä ja sanitaatiota kaikille
  7. kestävä energiansaanti
  8. työtä, kestäviä elinkeinoja ja tasa-arvoista kasvua
  9. luonnonvarojen kestävä hallinnointi
  10. hyvä hallinto ja tehokkaat instituutiot
  11. vakaat ja rauhanomaiset yhteiskunnat
  12. globaali, mahdollistava ympäristö ja pitkä-aikaisen rahoituksen varmistaminen

Alustavien tavoitteiden toivotaan suuntaavan ja kannustavan entistä syvällisempään keskusteluun tulevan kehityksen suunnasta.

Suomi muotoilee parhaillaan omaa kantaansa vuoden 2015 jälkeisiin kehitystavoitteisiin kuuntelemalla eri sidosryhmiä.  

Linkki raporttiin: http://www.post2015hlp.org/wp-content/uploads/2013/05/UN-Report.pdf(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

YK
ihmisoikeudet
kestävä kehitys