Matkustussuosituksiin muutoksia: noudata erityistä varovaisuutta matkustaessasi EU- ja Schengen-alueelle

Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen-alueelle. Ministeriö suosittelee myös edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista EU- ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Uutista päivitetty: 1.7. Venäjän matkustussuositus muutettu "vältä kaikkea matkustamista"-tasolle
12.7. lisätty 12.-25.7. voimassa olevat maahantulon rajoitukset
16.7. lisätty 26.7. alkaen voimassa olevat maahantulon rajoitukset
4.9. poistettu lause "Lisäksi vältä kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan, Intiaan ja Venäjälle."

 

Koronavirus on edelleen suuri maailmanlaajuinen riski matkustusturvallisuudelle, ja tilanne voi eri maissa ja alueilla muuttua äkillisesti ja ennalta-arvaamattomasti. Terveydenhoitopalveluiden saatavuus voi olla rajoitettua, karanteeneja voidaan määrätä ja ulkona liikkumista voidaan rajoittaa. Pandemiatilanteessa ulkoministeriön kyky auttaa pulaan joutunutta saattaa olla rajallinen.

Ulkoministeriön matkustamista koskeva yleissuositus on koronaviruspandemian johdosta EU-ja Schengen-alueella noudata erityistä varovaisuutta. EU- ja Schengen-alueen ulkopuolisissa maissa yleissuositus on vältä tarpeetonta matkustamista, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ulkoministeriö suosittelee myös tiettyjen maiden osalta välttämään kaikkea matkustamista tai poistumaan maasta välittömästi maan yleisestä turvallisuustilanteesta johtuen.

Jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu, ja Suomen kansalaisilla ja Suomessa pysyvästi asuvilla on aina oikeus palata Suomeen

Jos matkustat, ole vastuullinen

Jos päätät matkustaa, ole vastuullinen ja noudata viranomaisten suosituksia ja määräyksiä.

Matkaa suunnittelevan on tärkeää huomioida, että kaikki maailman maat voivat asettaa maahantulorajoituksia omilla rajoillaan, eikä tosiasiallinen matkailu kaikkiin maihin välttämättä ole mahdollista. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta. Myös kauttakulkumaat voivat asettaa omia maahantulorajoituksia.

Yhä useampi maa vaatii negatiivista koronatestitulosta, todistusta sairastetusta koronasta tai todistusta koronarokotteen saamisesta maahanpääsyn edellytyksenä. Useimmissa maissa todistusta edellytetään maan omilla kielillä tai englanniksi. Matkalle lähtijän tulee itse selvittää todistuksiin liittyvät vaatimukset.

Ennen matkaa varmista myös matkavakuutuksesi voimassaolo ja kattavuus. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava myös pandemiatilanne huomioiden.

Maahantulo Suomeen 26.7. alkaen

Suomeen voivat saapua maanantaista 26.7.2021 alkaen kaikista maista henkilöt, joilla on esittää todistus saadusta hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta ennen Suomeen saapumista. Hyväksyttävät rokotussarjat on listattu THL:n verkkosivulla(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Kaikkien Suomeen saapuvien matkustajien terveysturvallisuusohjeista vastaa ja ohjeistaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).