Markku Keinänen: "Ny kraft i handelspolitiken"

Från och med början av september 2013 har Markku Keinänen varit chef för utrikesministeriets avdelning för för externa ekonomiska relationer. Han återvände till Finland efter att före det de senaste fyra åren ha varit ambassadör i Madrid.

Keinänen anser att WTO-avtalet som slöts på Bali i december har ingjutit ny tro i hela det multilaterala förhandlingssystemet. Utvecklingstendenserna för tillfället är att plurilaterala och regionala handelsförhandlingar framskrider. Ännu förra hösten var tongångarna mer pessimistiska.

Markku Keinänen ger minister Alexander Stubb en situationsöversikt under den finländska delegationens palaver på Bali. Foto: Ville Cantell
Markku Keinänen ger minister Alexander Stubb en situationsöversikt under den finländska delegationens palaver på Bali. Foto: Ville Cantell

"Då jag gjorde en informell opinionsundersökning före mötet på Bali, trodde majoriteten av tjänstemännen inte att man skulle få till stånd något WTO-avtal. Nu har det uppkommit en ny dynamik, fastän svårigheter alltjämt kvarstår."

Förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och USA (TTIP) är också ett försök till att svara på en utveckling där länderna med stigande ekonomier har fått mycket makt. Förhandlingarna har också en geopolitisk betydelse.

"Ekonomin har blivit en ny mätare av nivån på förbindelser", konstaterar Keinänen.

En orsak till att Baliavtalet kom till var förändringarna i världsekonomin där den traditionella exportekonomin har ersatts av värdekedjor. Utvecklingsländerna ville uttryckligen ha ett avtal eftersom de hade intresse av att delta i värdekedjorna. Detta lyckas åter endast genom att undanröja gräns- och tullhinder.

TTIP på allas arbetsbord

Tjänstemännen på avdelningen för externa ekonomiska relationer har aktivt strävat efter att främja frihandelsförhandlingarna mellan EU och tredje länder.  I synnerhet förhandlingarna EU-Förenta staterna har dykt upp på allas arbetsbord.

"Det finns nog ingen på avdelningen vars arbete inte skulle ha påverkats av dessa", kommenterade Keinänen. Foto: Eero Kuosmanen

Keinänen på den av utrikesministeriet arrangerade utfrågningen om EU:s och Förenta Staternas handelsförhandlingar i januari. Foto: Eero Kuosmanen
Keinänen på den av utrikesministeriet arrangerade utfrågningen om EU:s och Förenta Staternas handelsförhandlingar i januari. Foto: Eero Kuosmanen
Eftersom TTIP som fråga blivit föremål för såväl politisk som offentlig debatt, har förutom innehållet och beredningen av Finlands ställningstaganden även kommunikationsdelen krävt mycket tid. Keinänen påminner om att det viktiga i kommunikationen är hur snabb den är. Alla aktörer måste uppmärksammas.

"I Europas och Förenta staternas avtalsförhandlingar har det uppstått en situation, där svårighetskoefficienterna växer då man övergår från beredningsskedet till själva förhandlingarna. Informationsbehovet växer i samma takt."

Förenta staternas kongress kommer att vara viktig för förhandlingarnas slutresultat. Frihandelsförhandlingarna har traditionellt varit svåra för demokraterna. På grund av det demokratiska partiet har man påmints om att utfallet av avtalet inte alls är så säkert. Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb reser i april till Washington för att diskutera frågan.

I Team Finland håller man på att gå vidare till nästa skede

Keinänen berättar att han som bäst bereder ett servicepaket där man definierar vilka offentliga tjänster det förnyade Finpro samt utrikesministeriet och ambassadnätverket ska erbjuda företagen. Arbetet färdigställs under våren och målet är en helhet som är klar och överskådlig ur företagens synvinkel.

Samarbetet Team Finland har enligt Keinänen framskridit väl.  Målet är att intensifiera de utländska och de inhemska nätverkens verksamhet och säkerställa att principen om en enda instans ska fungerar för företagen. Utrikesförvaltningens rapportering överförs nu mer systematiskt till aktörerna inom Team Finland.  Nya ministerier önskar delta i samarbetet.

"Team Finland har visat sin soft power-kraft, det är drag i den", anser Keinänen.

Digital diplomati ett viktigt arbetsverktyg

Avdelningschef Keinänen konstaterar att det i Finland nu förs i stort sett samma diskussion om ekonomins anpassning och skuldsättningen som på hans förra anställningsort Spanien för ett par år sedan.  Han säger sig vara lite överraskad av debatten där det även tycks finnas toner av isolationism.

”För vår överlevnad behövs EU och internationellt samarbete", betonar Keinänen.

Markku Keinänen har redan länge varit en aktiv aktör inom den digitala diplomatin. Som ambassadör skrev han blogg och han finns även på Twitter. Han konstaterar att den digitala diplomatin är viktig och att den borde vara en naturlig del av varje tjänstemans arbetsverktyg.

"Twitter är en nyttig kanal för informationsanskaffning och för att bredda nätverk. Twitter är användbart också i arbetet med Team Finland och Finlands landsbild. Med hjälp av social media kan man också vid behov reagera på felaktiga uppgifter och korrigera dessa."

Keinänen uppmanar till användning av Twitter

"Förhoppningsvis blir så många som möjligt även inom UM ett med verktyget i framtiden.”

Text: Ville Cantell