Kostnadsfria juridiska tjänster hjälper tusentals människor i Kirgisien

Irina Evdokimova från Kirgisien är en av de tusentals människor som fått juridisk rådgivning av kostnadsfria rättshjälpscentrum. Centren är en del av det arbete som Finland har finansierat för att utveckla juridiska tjänster.

När maken till kirgiziska Irina Evdokimova misshandlade denna så att hon fick uppsöka sjukhusvård fick Evdokimova nog. Hon beslutade sig för att ansöka om skilsmässa och fick i och med skilsmässan ensam vårdnaden om parets fyra barn.

Irina Evdokimova som bor i staden Orlovka anlitade en jurist från det kostnadsfria rättshjälpscentret för att få tillbaka sina barn hem från internatskolan. Foto: Meri Bekeshova/UNDP Kyrgyzstan

Barnen kunde dock inte stanna ensamma hemma när Evdokimova återhämtade sig från sina skador på sjukhuset. Därmed skickade Evdokimova dem temporärt till en internatskola.

När Evdokimova tillfrisknade och kom hem från sjukhuset skulle allt vara i sin ordning. Snart uppstod dock ett problem; hon fick inte tillbaka hem sina barn från internatskolan.

Evdokimova insåg att hon behöver hjälp av en erfaren advokat för att problemet ska lösa sig. Hon hade emellertid inte tillräckligt med pengar för att anlita en advokat. Alternativen var få.

Jurist hjälpte att samla ihop dokumenten

Evdokimovas situation är vanlig i Kirgisien som ligger i Centralasien där ungefär en tredjedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen. Advokattjänster kan kosta hundratals euro per fall, och en stor del av människorna har inte råd med dem.

Slutligen fick Evdokimova hjälp av ett kostnadsfritt rättshjälpscentrum. En jurist vid centret hjälpte henne att samla och fylla i dokument med hjälp av vilka hon fick hem sina barn.

"Domstolsförhandlingen tog lång tid men vi vann och jag fick tillbaka barnen hem", säger Evdokimova.

Invånarna i byn Kyzyl Oktabri i Chuiregionen köar till den juridiska rådgivningen. Foto: Meri Bekeshova/UNDP Kyrgyzstan

Kostnadsfria rättshjälpscentrum är en del av projektet Rule of Law inom ramen för FN:s utvecklingsprogram UNDP som Finland stöder med två miljoner euro åren 2014–2018. I projektets pilotregioner i Osh och Chui har hittills totalt 14 rättshjälpscentrum öppnats. Dessa hjälpte i fjol över 16 000 människor. UNDP utvecklar rättshjälpscentrum tillsammans med justitieministeriet i Kirgisien.

Enligt FN:s mål för hållbar utveckling bör alla människor garanteras tillgång till juridiska tjänster. En allt bättre tillgång till juridiska tjänster medför trygghet för särskilt utsatta befolkningsgrupper, såsom kvinnor och personer med funktionsnedsättning.

En buss för hjälpen till glesbygden

Det höga priset är inte den enda anledningen till att de juridiska tjänsterna befinner sig utom räckhåll för många kirgizer. Ett annat problem utgör avstånden: två av tre kirgizer lever i avlägsna bergsområden på landsbygden där det inte nödvändigtvis finns några advokater över huvud taget. Invånarna i området kan tvingas resa närmare 20 kilometer för att få rättshjälp.

Projektet Rule of Law klarar även detta hinder. Till sin hjälp har man en rörlig juristbuss som tar rättshjälpen till de avlägsna byarna i bergen. Hittills har juristbussen besökt över 170 byar och över 3 000 människor har haft nytta av dess tjänster.

Advokaterna i juristbussen vägleder invånarna i Kyzyl Oktabri. Foto: Meri Bekeshova/UNDP Kyrgyzstan

Bussen är viktig framför allt för de människogrupper som har det svårare än normalt att gå långa sträckor. Till dem hör bland annat småbarnsmammor, personer med funktionsnedsättning och äldre.

Lagstiftningen utvecklas

Utöver utvecklandet av kostnadsfria juridiska tjänster har projektet bidragit till att lagstiftningen som gäller rättshjälp blivit bättre i Kirgisien. I slutet av förra året godkände landet en lag som innebär att staten garanterar allt fler människor gratis rättshjälp i fall som gäller privat- och förvaltningsrättsliga ärenden, såsom beskattning, underhållshjälp och markägande.

Enligt UNDP:s projektkoordinator Ainura Alymbekova är målet att motsvarande rättshjälp förr eller senare blir varje kirgiz rättighet.

Den finska texten baserar sig på en originaltext på engelska som publicerats på UNDP:s webbplats.

Projektets grunduppgifter

Projektnamn: Utvidgning av tillgången på juridiska tjänster

Genomförs av:FN:s utvecklingsprogram (The United Nations Development Programme, UNDP)

Budget: 2,0 miljoner euro

Tid för genomförandet: 2014-2018