Världsbanken: Digitaliseringens utvecklingseffekter motsvarar inte förväntningarna

Sju av tio människor i världen har en mobiltelefon och fyra har tillgång till internet. Trots att den digitala tekniken sprids snabbt till allt flera användare har de goda effekterna, som till exempel ekonomisk tillväxt, flera arbetstillfällen och bättre offentlig service, inte motsvarat förväntningarna, konstateras det i en ny utvecklingsrapport av Världsbanken, Digital Dividends.

”I bästa fall kan teknik främja utveckling genom att öka effektiviteten, skapa innovation och förbättra delaktigheten. Men tekniken kan samtidigt öka kontrollen och ojämlikheten och till och med få utvecklingen att gå bakåt”, säger Världsbankens ekonomist och rapportens ena huvudförfattare Deepak Mishra när rapporten offentliggjordes i Helsingfors den 5 februari.

Författarna Deepak Mishra och Jim Kelly presenterade rapporten i Helsingfors. Foto: Kirsi Pere

I Östafrika betalar över 40 procent av den vuxna befolkningen sina räkningar med mobiltelefon. I Kina använder över åtta miljoner företagare – varav en tredjedel är kvinnor – elektroniska plattformer för att sälja sina produkter i Kina och till 120 olika länder. I Indien har nästan en miljard människor fått en digital identitet under de senaste fem åren, tillgången till offentlig service har förbättrats och korruptionen har minskat. Inom den offentliga hälsovården har man märkt att enkla sms är ett effektivt sätt att påminna HIV-patienter om sin livsviktiga medicinering. Och så vidare.

Samtidigt lever 60 procent av världens befolkning fortfarande utanför den växande digitala ekonomin. Trots att antalet internetanvändare tredubblats sedan 2005 har fyra miljarder människor inte tillgång till nätet. De som dragit nytta av utvecklingen är de rikaste, högst utbildade och mest inflytelserika.

”Vårt samhälle baserar sig på ett fritt informationsflöde – det gäller både Finland och utvecklingsländerna. Det är viktigt att ingen blir efter i den här utvecklingen. Under de senaste åren har Finland understött utvecklingsländer kraftigt just inom detta område”, berättar utrikesministeriets understatssekreterare med ansvar för utvecklingspolitiken Elina Kalkku.

Deepak Mishra berättar om en vanlig dag på internet: 207 miljarder sända e-post. Foto: Kirsi Pere

Enbart teknik leder inte till utveckling

I sin rapport föreslår Världsbanken två åtgärder: Internet måste göras universellt, öppet för alla, ekonomiskt tillgängligt och tryggt. Samtidigt borde man stödja sådan reglering som ökar företagens konkurrens, se till att offentliga institutioner är ansvarsfulla och att människor får utbildning – grundläggande utbildning med start i läs- och skrivkunskap.

Det är både en fråga om möjligheter och om kunnande. Rapporten påminner om att det finns skillnader både mellan länder och inom länder.

”Den största skillnaden inom länder är mellan landsbygd och städer. Skillnaderna är också tydliga mellan män och kvinnor, mellan unga och gamla, fattiga och rika”, berättar Världsbankens ledande IT-specialist Tim Kelly, som är en av rapportens upphovsmän.

”Vi utgår lätt från att alla i rika länder har samma tillgång till internet. Men skillnaderna mellan till exempel personer i olika åldrar kan vara stor. Många tjänster är idag bara tillgängliga på webben”, påminner Kelly.

FAKTA: Av världens befolkning är ...

6 miljarder utan bredband
4 miljarder utan internet
2 miljarder utan mobiltelefon
0,4 miljarder utan någon form av digitala signaler


Kirsi Pere

Internet
kestävä kehitys
tietoyhteiskunta