Det händer och sker ute i världen

Du kan råka ut för en olycka också i centrum av London. Det lönar sig alltid att ha en reseförsäkring på varje semester. Utrikesministeriets resemeddelanden hjälper dig att undvika många risker. Läs andra resenärers erfarenheter av vad som kan hända ute i världen och hur du kan undvika svårigheter.

Du kan inte veta på förhand när olyckan är framme. Photo: U.S. Geological Survey, Flickr.com, ccby 2.0 Du kan inte veta på förhand när olyckan är framme. Photo: U.S. Geological Survey(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), Flickr.com, ccby 2.0

Det är roligt att resa utomlands och utrikesministeriet vill inte avskräcka någon från att resa. De konsulära fallen, när någon råkat ut för problem utomlands och behöver hjälp, har ändå mångfaldigats på tio år. Därför önskar utrikesministeriet att alla som reser ska komma ihåg tre R för en trygg resa: resemeddelandet, reseanmälan och reseförsäkringen.

Under en kampanj på Facebook frågade utrikesministeriet om folks erfarenheter av att hamna i trubbel utomlands. Var utrikesministeriet till någon hjälp? Vad kunde ha gjorts annorlunda för att undvika tråkigheterna?

Olyckan kan vara framme var som helt

Fastän du reser till ett ofarligt ställe lönar det sig alltid att investera i en reseförsäkring. Du kan inte veta på förhand när olyckan är framme.

”Det var nära att jag skulle ha behövt hjälp i London i december, men till all lycka klarade jag mig med smärre skador. Jag föll nämligen riktigt illa på Oxford Street. Jag slog huvudet i gatan. Glasögonen krossades. Tur att jag hade en reseförsäkring! Jag klarade mig utan hjärnskakning och när jag kommit över den värsta chocken sjönk blodtrycket också till det normala.” 

Äventyrliga resenärer råkar ut för allt möjligt. Faran kan till och med lura i en rutschbana:

”I en vattenpark i Vietnam åkte vi genom väggen i en vattenrutschbana. Min flickvän bröt benet. Tack vare reseförsäkringen var det lätt att komma till en läkare. Vi behövde inte betala någonting själva utan sjukhuset skickade räkningen direkt till försäkringsbolaget.”

Saftiga räkningar för tandproblem och dropp

Också små problem kan bli dyra utomlands utan reseförsäkring. Vården sker så gott som alltid på privatsjukhus där räkningen kan bli imponerande också för helt små ingrepp.

”Förra året i Thailand gick min ena kontaktlins sönder i ögat. Jag fick ut den ena halvan, men den andra kom bara inte. Det vara bara att åka taxi till det internationella sjukhusets jour där en läkare färgade linsbiten i ögat gul. På det viset lyckades hon få ut den innan den torkade fast i näthinnan... Försäkringsbolaget ersatte snabbt alla utgifter.”

Problem med tänderna kan orsaka mycket besvär och ett stort tomrum i plånboken om försäkringen inte är i skick.

”Senast jag var i Asien måste jag absolut gå till tandläkaren, en framtand gick av och en kindtand började värka olidligt. Eftersom jag hade en reseförsäkring kunde jag gå till tandläkaren och fixa det. Utan försäkring hade det blivit fruktansvärt dyrt.”

Om man har riktigt otur och allt går åt skogen, kan räkningen bli flera tusen euro.

”Förra året när jag skulle resa runt på Jamaika gjorde jag en reseanmälan per e-post, mycket enkelt. Vilken tur att jag gjorde det eftersom det skulle bli val i landet just vid den tiden och vad som helst kunde ha hänt. Jag tog också en reseförsäkring, som visade sig vara värd sin vikt i guld. Jag insjuknade i en svår tarminflammation och jag skulle inte ha fått läkarvård utan försäkring. Läkaren kom ända till hotellet och efter fem dagar var jag på benen igen.”

Telefonnummer för nödsituationer

Finlands ambassader och konsulat kan hjälpa om man till exempel tappar bort sitt pass, råkar ut för en olycka, eller om det uppstår en verklig kris i landet.

Du kan beställa kontaktuppgifterna till beskickningen på resmålet per mobiltelefon(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). I nödfall kan du också ringa till utrikesministeriets journummer +358 9 160 55555. Det att ditt pass försvinner är ändå inte en nödsituation utan det kan skötas av ambassaden under tjänstetid.

I länder där Finland inte har någon representation kan finländska medborgare i nöd vända sig till vilket annat EU-lands ambassad som helst.

Försiktighet är en dygd

Alltid när man reser utomlands ska man komma ihåg tre R för en trygg resa: resemeddelandet, reseanmälan och reseförsäkringen. I resemeddelandet (Linkki toiselle web-sivustolle.)kan du läsa om säkerhetsläget på resmålet. Finlands ambassad i området följer hela tiden situationen och meddelandet uppdateras om säkerhetsläget förändras.

”När jag för några år sedan reste omkring i Zambia, Malawi och Tanzania på egen hand var jag mycket nöjd med informationen jag fick i utrikesministeriets resemeddelanden. Jag skrev ut och tog med mig kontaktuppgifterna till Finlands ambassader och gjorde en reseanmälan på nätet. Informationen om säkerhet och brottslighet i resemeddelandena upplevde jag som mycket relevant. Jag vågar påstå att det delvis var tack vare dem, som min resa förlöpte utan problem, eftersom jag kunde undvika oroliga områden och uppföra mig rätt. Jag tänker läsa resemeddelanden också i fortsättningen, de bidrar med en trygghetskänsla under resan när man också vet vart man ska vända sig för att få hjälp om det behövs. Det är desto viktigare till ju mer exotiska platser man tänker resa. ”

En reseanmälan(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) betyder att du ger dina kontaktuppgifter under resan till utrikesministeriet för den händelse att det inträffar någon kris. Till exempel under arabvåren kontaktades de som gjort reseanmälan. När de kommersiella förbindelserna ut ur Egypten inte fungerade kunde utrikesministeriet ordna ett evakueringsflyg för en del finländare, som de betalade för själva.

Utrikesministeriet kan inte förutspå allt

Man kan råka ut för problem som utrikesministeriet inte kunnat varna för i resemeddelandet. Var och en som reser är i första hand själv ansvarig för sin säkerhet och för att semestern blir lyckad. När det gäller ens eget beteende kan det löna sig att bevara lugnet också under semestern.

”Min kompis var i USA och visade mittfingret åt en bilist som körde hotfullt över gatan. Min kompis fick spendera natten i finkan. Bilisten påstod att han gjort något värre och polisen trodde tydligen inte på utlänningens egen version. Skulle utrikesministeriets goda råd ha hjälpt i den situationen?”

Om man får problem med lokala myndigheter kan ambassaden hjälpa till exempel med att hitta en jurist. Beskickningen kan inte själv agera rättsbiträde.

Det kom mängder av svar på utrikesministeriets förfrågan på Facebook och vi tackar alla som delat med sig av sina erfarenheter. Bland alla dem som svarade har vi lottat ut Madvetures-boken Mad Manners. Det lönar sig att följa utrikesministeriet och ambassaderna i kommande resmål i de sociala medierna. På det viset får du aktuell information om resande och resmål. Du träffar oss igen nästa gång på resemässan 2014.