Det finns både möjligheter och finansiering för finländsk cleantech ute i världen

Utvecklingsländerna och tillväxtmarknaderna erbjuder stora ekonomiska möjligheter för finländska cleantechföretag. Den privata sektorns roll i utvecklingssamarbetet har blivit allt viktigare.

De finländska cleantechföretagens andel av branschens globala marknad är ungefär en procent, vilket är 2,5 gånger mera än Finlands andel av världens bruttonationalprodukt. Finland har massor av erfarenhet och kunskap om energieffektivitet, vattenhushållning och bioenergi och genom dessa kunde finländska aktörer eftersträva en mycket större andel av cleantechmarknaden.

"Vårt mål är att fördubbla de finländska företagens omsättning från 25 miljarder euro till 50 miljarder euro fram till 2020", säger Juho Korteniemi som är konsultativ tjänsteman vid arbets- och näringsministeriet.

"För att uppnå det ska vi bland annat hjälpa cleantechföretagen att internationaliseras. De marknader som växer mest ligger utanför EU. Särskilt BRICS-länderna är viktiga mål", fortsätter Korteniemi.

Möjligheterna på utvecklingsländernas cleanteckmarknad behandlades under ett seminarium den 10 september som ordnades av Finpro, utrikesministeriet och Internationella finansieringsbolaget (International Finance Corporation, IFC) som verkar under Världsbanken.

Den privata sektorns roll i utvecklingssamarbetet växer

Understatssekreterare Anne Sipilä höll ett anförande där hon lyfte fram två centrala teman som dominerar den internationella utvecklingspolitiken i allt högre grad.

"Hållbar utveckling börjar vara en oskiljaktig del av kampen mot fattigdomen – både med tanke på miljön och på samhället. Här har cleantech mycket att bidra med", summerade Sipilä.

"Den andra trenden är att den privata sektorns andel av finansieringen av utvecklingspolitiska projekt blir allt större."

Andre Laude som är investeringschef för IFC i Västeuropa konstaterade att det redan skett en stor förändring i hur man tänker inom utvecklingspolitiken.

"På 1960-talet trodde man att stora nationella företag bäst kunde lösa utvecklingsländernas problem. Nuförtiden tror man att det allra bästa sättet att skapa arbetsplatser och minska fattigdom är genom samarbete mellan den privata och den offentliga sektorn och genom att få företag att dra nytta av utvecklingsländernas marknadspotential", betonar Laude.

kestävä kehitys