Finlands partnerländer i Asien diskuteras under festivalen Världen i byn

Finlands partnerländer i Asien diskuteras under festivalen Världen i byn

Utrikesministeriet deltar i festivalen Världen i byn veckoslutet den 28–29 maj i Helsingfors. På lördagen kommer utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka att diskutera betydelsen av Finlands utvecklingssamarbete för våra partnerländer i Asien – och för finländarna.

Diskussionen om Finlands stöd och olika stödformer i Asien går av stapeln på Mekongscenen på Järnvägstorget kl. 12.10–12.40.

Journalisten Reetta Räty intervjuar utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka, chefen för utrikesministeriets avdelning för Amerika och Asien Kimmo Lähdevirta och artisten Signmark, som är utrikesministerns särskilda representant för rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Alla besökare kan testa sina kunskaper om de globala målen för hållbar utveckling. Bild: Hanna Päivärinta/UM
Alla besökare kan testa sina kunskaper om de globala målen för hållbar utveckling. Bild: Hanna Päivärinta/UM

Diskussionen kretsar bland annat kring de nya prioriteterna i Finlands utvecklingspolitik och de nya samarbetsformerna mellan Finland och Vietnam efter att utvecklingssamarbetet avslutas. Deltagarna diskuterar också hur man främjar rättigheter för personer med funktionsnedsättning och hur Finland beaktar personer i utsatt ställning i sitt utvecklingssamarbete.

Avdelningschef Kimmo Lähdevirta var Finlands ambassadör i Vietnam tills i höstas, så han känner väl till landets utveckling under den senaste tiden och möjligheterna på den vietnamesiska marknaden för finländska företag. Minister Toivakka deltog i en Team Finland-resa till Vietnam i mars och träffade då en stor skara representanter för lokala myndigheter, företag och högskolor.

Som utrikesministerns särskilda representant arbetar Signmark för personer med funktionsnedsättning och deras ställning och rättigheter på olika håll i världen. Förra hösten besökte Signmark Nepal och träffade elever och lärare i en dövskola.

Diskussionen tolkas till teckenspråk.

Efter diskussionen, kl. 12.40–13.00, uppträder Signmark på Mekongscenen. Chike Ohanwe fungerar som hans röst under uppträdandet.

Bekanta dig med Finlands utvecklingssamarbete

I utrikesministeriets stånd på Järnvägstorget förevisas Finlands utvecklingssamarbete och de globala målen för hållbar utveckling, Agenda 2030, som FN antog hösten 2015.

Man kan också bekanta sig med utställningen Världen 2030, som cirkulerar i finländska skolor, och webbplatsen med samma namn. Webbplatsen är en bra informationskälla för alla som intresserar sig för globala utvecklingsfrågor och Finlands utvecklingssamarbete.

I utrikesministeriets stånd kan du också fördjupa dig i regeringens utvecklingspolitiska redogörelse, som offentliggjordes i april, och rösta på den utvecklingspolitiska prioritet du själv tycker är allra viktigast. Alla besökare kan också som vanligt svara på en frågesport och få en tygkasse.

Utrikesministeriet är en av Världen i byn-festivalens huvudsponsorer. I år är festivalens huvudtema rättvisa och den geografiska betoningen ligger på Asien. Arrangör är biståndsorganisationernas takorganisation Kepa.

Hanna Päivärinta

Skribenten är informatör vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning

Muualla verkossa