Luonnonmarjapoimijoiden viisuminmyöntö on keskeytetty Suomen Bangkokin-suurlähetystössä

Ulkoministeriö on marraskuussa 2022 ohjeistanut Bangkokin suurlähetystöä toistaiseksi keskeyttämään viisuminmyönnön Thaimaan luonnonmarjanpoimijoille. Perusteena tähän ovat luonnonmarjanpoimintaan liittyvät epäselvyydet, mukaan lukien viisumihakemuksissa annettujen tietojen epäluotettavuus, ihmiskauppariski, Suomessa meneillään oleva poliisitutkinta sekä mahdolliset muutokset luonnonmarjanpoimijoiden asemaan.

Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut kausityöasetuksen muutosesityksen, joka tekisi luonnontuotteiden keräämisestä työsuhteista. Esitystä koskeva lausuntokierros on juuri päättynyt ja mahdollinen asetusmuutos on tarkoitus antaa ajoissa ennen satokauden alkua. Tämän muutoksen myötä poimijat tulisivat Suomeen jatkossa työsuhteisina kausityöntekijöinä.

Kausityöntekoon Suomessa tarkoitettua viisumia haetaan Suomen edustustosta ja se on tarkoitettu vain Suomessa tehtävään kausityöhön enintään 90 vuorokauden ajaksi. Luonnonmarjanpoimijoiden viisumeita on yleensä alettu hakea laajamittaisemmin loppukeväästä satokauden lähestyessä. Mahdollisen asetusmuutoksen vaikutuksista luonnonmarjanpoimijoiden viisuminmyöntöön tiedotetaan myöhemmin.

Thaimaan kansalaiset voivat jatkossakin jättää viisumihakemuksen Suomen suurlähetystöön Bangkokiin. Nämä hakemukset käsitellään yksilökohtaisesti viisumisäännöstön mukaisesti, jolloin arvioidaan normaaliin tapaan muun muassa hakemuksessa annettujen tietojen luotettavuutta, matkan tarkoitusta ja käytössä olevia varoja.

Lisätietoja

  • Suomen Bangkokin-suurlähetystö:
  • Jyri Järviaho, suurlähettiläs
  • Johanna Manni, maahantulotiimin esimies
  • Ulkoministeriö:
  • Katja Luopajärvi, lähetystöneuvos
  • Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.