Linjat auki maakunnista Afrikkaan Suomella hyvä maine

Nopeasti kasvavat markkinat Afrikassa kiinnostavat suomalaisyrityksiä. Team Finland -verkoston jäsenet, mukaan lukien Suomen suurlähettiläät Itä- ja Länsi-Afrikassa, ovat vierailleet vuoden aikana seitsemällä eri paikkakunnalla kertomassa liiketoiminnasta Afrikan maissa.

Finpron Itä-Afrikan vientikeskuksen päällikkö Esa Rantasen mukaan seminaarikiertueen avulla onnistuttiin tavoittamaan hyviä paikallisia yrityksiä, niin pieniä ja keskisuuria kuin suuryrityksiä.

"Afrikka kiinnostaa selvästi yrityksiä ja kiinnostus on vain kasvanut vuoden aikana. Tähän mennessä yritysten uskallusta tulla markkinoille ovat ehkä eniten jarruttaneet väärät ja vanhentuneet mielikuvat markkinoista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista. Keskiluokkaistuminen ja kaupungistuminen ovat kuitenkin tosiasioita monessa Afrikan maassa."

Suurlähettiläät Sirpa Mäenpää, Sinikka Antila, Pirjo Suomela-Chowdhury ja Sofie From-Emmesberger kannustavat suomalaisyrittäjiä Afrikan markkinoille. Kuva: Helena Kiiskinen

Suomalaiselle osaamiselle ja huipputeknologialle on kysyntää. Rantasen mukaan infrastruktuuri, tiet, satamat, rautatiet, lentokentät, energia, voimalaitokset, siirtoverkot, jakelu, terveydenhuolto, ICT-sovellukset ja palvelut, pankit, maatalous ja ammatillinen koulutus ovat aloja, joille on erityisesti kysyntää.

Syksyn tilaisuuksissa Mikkelissä, Turussa ja Porissa puhuivat muun muassa Suomen Tansanian-suurlähettiläs Sinikka Antila, Nigerian-suurlähettiläs Pirjo Suomela-Chowdhury, Kenian-suurlähettiläs Sofie From-Emmesberger ja Etiopian-suurlähettiläs Sirpa Mäenpää.

Yhteinen viesti oli, ettei ole vain yhtä Afrikkaa ja maat poikkeavat toisistaan. Ja edustustoihin kannattaa olla yhteydessä, koska niissä seurataan maan toimintaympäristöä. 

"Suomella on hyvä maine, emmekä kanna kolonialismin taakkaa", he totesivat.

Verkostot entistä tärkeimpiä

Seminaarikiertueella saatiin katsaus yritysten kokemuksista pääsystä Afrikan markkinoille. Turun-tilaisuudessa puhuneella PerkinElmerin liiketoimintapäälliköllä Petri Huhtisella on monivuotista kokemusta Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa toimimisesta.

Hän kehotti lähtemään Afrikan markkinoille avoimin mielin ja jalat maassa -asenteella. Hän muistutti kuulijoita maanosan moninaisuudesta.

"Koskaan ei voi tietää, mitä on oven takana. Voimme luoda työpaikkoja, mutta yrittäminen vaatii läsnäoloa ja kärsivällisyyttä. Ja on oltava varaa myös epäonnistua", Huhtinen totesi. 

Turun seudulla on ollut kiinnostusta uusille markkinoille.

"Pohdimme muun muassa meriteknologiaan liittyvän osaamisen hyödyntämistä Afrikan rannikkoalueille", Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kansainvälistymisasiantuntija Sari Paavilainen kertoi.

Hänen mukaansa suurlähetystöjen ja Finpron rooli nousee entisestään näinä aikoina ja verkostoituminen on tärkeää koko Suomessa.

"Tilaisuudessa oli paljon yrittäjiä paikalla. On ensiarvoisen tärkeää pitää linjat auki maakuntiin. Olisi hyödyllistä myös tietää, millaisia yrityksiä maakunnissa on toimialoittain. Se palvelisi vastavuoroisesti Suomeen tulevia ryhmiä, jotka hakevat kumppaneita täältä."

Edustustoissa tunnetaan
paikalliset olosuhteet

Team Finland -sivusto on madaltanut yritysten kynnystä ottaa yhteyttä edustustoihin, joissa voidaan kertoa perustiedot maasta, keskeinen lainsäädäntö ja mitkä sektorit tarjoavat mahdollisuuksia. Suurlähettiläs Sirpa Mäenpää kertoo, että useimmat tiedustelut Etiopian suurlähetystöön tulevat pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä.

"Meiltä tiedustellaan usein sopivia kumppaneita ja sitä, millainen Etiopia on liiketoimintaympäristönä. Tiedusteluja on tullut muun muassa yrityksen perustamisen edellytyksistä, millä aloilla voi toimia, verotuksesta, tullista, korruptiosta, turvallisuudesta, työluvista, viisumeista, maan hankinnasta, työvoiman kustannuksista ja osaamisesta."

Edustustosta voidaan ohjata yrittäjiä eteenpäin ottamamaan yhteyttä oikeisiin viranomaisiin.  

"Esimerkiksi Etiopiassa on tärkeää neuvoa hankkimaan paikallinen kumppani ja/tai hyvä lakimies. Tarvittaessa edustusto on valmis antamaan arvovaltapalveluja varsinkin jos yritys jo tietää, mitä haluaa ja mitä viranomaisia tai esimerkiksi valtioyrityksiä haluaa tavata."

"Kun yritysten edustajat tulevat tapaamaan, pysymme samalla itsekin tietoisina millaista toimintaa on meneillään ja suunnitteilla. Ja meille on myös arvokasta, että yritykset ovat yhteydessä ja kertovat kokemuksistaan – hyvistä tai huonoista", Mäenpää toteaa.

Vanhoja mielikuvia
menetetystä mantereesta

"Vaikka Afrikka tarjoaa mahdollisuuksia, suomalaisten yritysten on hyvä muistaa, etteivät markkinat ole helposti otettavissa vaan vastassa on tiukkaa kilpailua ja erilaisia, ehkä totutusta poikkeavia tapoja tehdä liiketoimintaa. Lisäksi voi tulla lainsäädännöllisiä ja rahoituksellisia esteitä", muistuttaa lähetystösihteeri Janne Oksanen Suomen Etiopian-suurlähetystöstä.

Monesti suurin este tuntuu olevan suomalaisten yritysten heikko tuntemus Afrikan ja esimerkiksi Etiopian mahdollisuuksista.

 "Vanhat mielikuvat menetetystä mantereesta tuntuvat istuvan syvällä. Lähes kaikki täällä toimineet ovat korostaneet, että aivan keskeinen asia on tulla paikalle ja tuoda täällä esille omaa osaamistaan ja samalla tutustua mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Moni on yllättynyt myönteisesti", Oksanen kertoo.

kauppa