Lenita Toivakka och Babatunde Osotimehin: Den globala utvecklingens nya tidsålder

År 2015 är klyftan mellan fattiga och rika inte mera bara geografisk. Både fattigdom och rikedom finns i nästan alla länder, ofta chockerande nära varandra, skriver utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka och Babatunde Osotimehin, direktör för FN:s befolkningsfond.

Vi lever i värld där det finns flera flyktingar än någonsin efter andra världskriget. Tiotals miljoner människor är tvungna att leva i ruiner orsakade av bomber eller naturkatastrofer eller att söka skydd i läger med tusentals andra flyktingar.

I september 2015 godkände världens ledare en ny agenda i FN som ska svara mot denna verklighet och främja global utveckling under de kommande femton åren. Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling är en universell plan och alla måste dra sitt strå till stacken för att den ska lyckas. De som är rikast och konsumerar mest måste också ändra på sitt beteende mest. De fattigaste och mest utsatta människorna och vår gemensamma planet ska prioriteras och skyddas. Ingen ska lämnas utanför utvecklingen. Vi måste särskilt fokusera på dem som hänger efter mest.

En del av målen är nya. Fred och rättsstat ses äntligen som viktiga bitar i utvecklingspusslet. Sedan finns det hälsa, utbildning och jämställdhet som redan under flera årtionden varit globala bekymmer, och de har bevarat sin berättigade plats bland målen också under de kommande femton åren.

Minister Toivakka och UNDP:s direktör Babatunde Osotimehin under hans Finlandsbesök i oktober. Osotimehin fick en finsk moderskapsförpackning. Foto: Kirsi Pere

Att investera i världens fattigaste och mest marginaliserade människor är inte viktigt bara för mänsklighetens framtid utan också med tanke på ekonomin. Ett större antal utbildade, arbetande och självständiga unga kvinnor och män sporrar staternas tillväxt när antalet människor i arbetsför ålder är flera än de som måste tas om hand. Det här höjer levnadsstandarden och kan lyfta miljontals människor ur fattigdom. Om till exempel befolkningen i Afrika söder om Sahara skulle utvecklas som i vissa ekonomier i östra Asien skulle det kunna leda till en vinst på 500 miljarder dollar per år i minst 30 års tid.

Om vi inte griper den här chansen kan det hända att vi år 2030 vaknar upp i en värld där ojämlikheten och otryggheten har ökat, där inga nya innovationer uppstår och vi inte är ett enda steg närmare en hållbar utveckling.

Investeringar i flickor och kvinnor är särskilt viktiga eftersom flickor stöter på flera hinder än pojkar när de försöker utveckla sin förmåga, greppa chanser och försvara sina rättigheter.

I den globala utvecklingens nya tidsålder fortsätter FN:s befolkningsfond UNFPA tillsammans med sina partner, bland annat Finland, arbeta för att alla ska ha möjlighet till familjeplanering och för att kvinnor ska ha möjlighet att också i krissituationer få den vård de behöver före, under och efter graviditet. I kliniken som UNFPA grundade i flyktinglägret Zaatar i Jordanien i juni 2013 har över 4 000 bebisar fötts tryggt utan att en enda kvinna dött i samband med graviditet eller förlossning.

Vi fortsätter vårt påverkansarbete för att flickor och pojkar ska få växa upp och bli vuxna på sina egna villkor, förverkliga sina mänskliga rättihgeter, sina sexuella och reproduktiva rättigheter och främja världens tillväxt och utveckling. Vi arbetar för detta i Syriens ruiner och flyktingläger och i de mest avlägsna byar i Asien och Afrika söder om Sahara.

Finlands stöd till UNFPA ger flickor möjligheten att gå i skola och bli produktiva medlemmar av sitt samhälle. Vi vill att flickor ska ha mölighet att välja och att de aldrig ska tvingas att gifta sig eller få barn, när de ännu själva är barn. Vi vill erbjuda flickor möjligheten att göra val som baserar sig på kunskap och få friska bebisar sedan när de vill.

I utvecklingsländer gifter sig en tredjedel av flickorna innan de fyllt 18 år. Till exempel i Moçambique har uppskattningsvis 18 procent av de 20–24-åriga kvinnorna gift sin innan de fyllde 15 år och 38 procent av de 15–19-åriga flickorna är gravida eller redan mammor. Genom FN:s befolkningsfond kan Finland erbjuda de här flickorna och andra utsatta unga kvinnor sexualupplysning och preventivmedel så att de själva ska kunna välja när eller om de vill bli gravida, och så att de kan föda tryggt.

I år tar över 59 miljoner flickor klivet in i ungdomstiden. Det ger oss 59 miljoner chanser att göra rätt när vi inleder den nya vägen mot hållbar utveckling.

Om vi gör rätt är de här flickorna friska, utbildade och självständiga unga kvinnor år 2030, som jämställt med männen kan bygga upp en bättre framtid för oss alla.

Lenita Toivakka
Utrikeshandels- och utvecklingsminister

Babatunde Osotimehin
Direktör för FN:s befolkningsfond

kestävä kehitys