Lehtomäki i Thailand: Avtal om investeringsskydd skulle stimulera handeln

Den thailändska regeringens infrastrukturprojekt var på tapeten under sista dagen av minister Lehtomäkis Asienresa. Ett nytt avtal om investeringsskydd mellan Finland och Thailand och ett frihandelsavtal mellan EU och Thailand skulle ytterligare öka finländska företags intresse för Thailand, bedömde ministern.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäkis sista dag i Sydostasien var späckad med program. Dagens program bestod av möten med fyra thailändska ministrar, ett anförande vid handelskammaren, en presskonferens och ett möte med medborgarorganisationer. Allt detta i ett regnigt Bangkok, vars trafikstockningar är ökända.

Under ministermötena bekräftades de goda relationerna mellan Thailand och Finland. Tecken på detta är de många besöken på hög nivå i Finland och nu minister Lehtomäkis svarsbesök till Thailand tillsammans med sju representanter för finländska företag.

Lehtomäki flög till Bangkok direkt från Vietnam, där hon hade besökt mål för Finlands utvecklingssamarbete och deltagit i två företags- och exporttillställningar.

Thailand intresserar finländska företag

Thailands snabbt växande ekonomi intresserar finländska företag. Landets ekonomiska tillväxttakt är ungefär 7 procent per år. Thailands export till Finland i fjol motsvarade 140 miljoner euro. Av exporten bestod 40 procent av telekommunikationsprodukter. För många finländska företag är Thailand ett språngbräde till den övriga asiatiska marknaden. De finländska investeringarna i Thailand uppgår till 70-80 miljoner euro, och 40 finländska företag bedriver produktionsverksamhet i landet.

Företagsdelegationens representanter var nöjda då Thailands utrikeshandelsminister Kantathi Suphamongkhon lovade påskynda revideringen av avtalet om investeringsskydd mellan länderna. Även Wärtsiläs och Konecranes representanter blev entusiastiska då landets trafikminister berättade om regeringens nya infrastrukturplaner.

Bland dessa ingår bland annat en ny flygstation i storlek med Hongkong, som kommer att tas i bruk nästa år, och en expresstågförbindelse två år efter det.

Bangkoks tunnelbaneprojekt torde omfatta så mycket som 440 km om sex år. Nya broar byggs på en sträcka av 50 km i riktning mot turistorterna i söder.

Telekommunikation och energi erbjuder möjligheter

Även Thailands satsningar på telekommunikation är stora, vilket innebär att det finns efterfrågan på finländskt kunnande. Vid presskonferensen efter ministermötet tillfrågades minister Lehtomäki vilka hinder det eventuellt finns för ytterligare investeringar från finländska företag:

”Ett nytt avtal om investeringsskydd skulle öka intresset, liksom även ett frihandelsavtal mellan EU och Thailand. Detta besök har givit vidgade vyer. De många pågående projekten garanterar att de ekonomiska förbindelserna mellan våra länder kommer att intensifieras ytterligare.”

För företagsdelegationens del konstaterade Jaakko Eskola från Wärtsilä Development and Financial Services Ab att man inte under dagen ingått några nya avtal om handel. Många intressanta projekt är dock på gång, och intressanta handelsförbindelser har knutits, inte minst på energiområdet, med tanke på att efterfrågan på energi i Thailand ökar dubbelt så snabbt som ekonomin.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Paula Lehtomäki återvänder till Finland på tisdag morgon.