Laadukasta ja lapsiystävällistä opetusta Nepaliin

Kahden piirikunnan köyhimmät perheet saavat tukea, jotta lapset pääsevät kouluun, eikä heidän tarvitse aloittaa työntekoa liian nuorina.

Vaikka Nepalissa suurin osa lapsista aloittaa koulun, opinnot jäävät kuitenkin monilta kesken eikä koulussa opita riittävästi työssä ja elämässä tarpeellisia taitoja. Suomi tukee Nepalin koulusektorin uudistusohjelmaa, jonka tavoitteena on, että kaikki nepalilaislapset pääsevät kouluun ja että opetuksen laatu paranee.

Pelastakaa Lapset toteuttaa Learning for better future -kehitysyhteistyöhanketta, joka osaltaan vahvistaa laajaa koulusektorin kehittämisohjelmaa sekä täydentää Suomen ja Nepalin kahdenvälistä yhteistyötä.

Lapsiystävälliset opetusmenetelmät, tyttöjen ja poikien tasa-arvo ja oikeudet ovat keskipisteessä opettajien koulutuksessa. Kuva: Pelastakaa Lapset

Hanke toimii Luoteis-Nepalissa Surkhetin ja Bardyian piirikunnissa, jotka ovat myös sektoriohjelman keskeisiä alueita.

Tavoitteena on taata laadukas ja lapsiystävällinen opetus etenkin köyhimpien perheiden lapsille ja erityisesti tytöille, jotka todennäköisimmin jäävät vaille koulutusta. Köyhimmät perheet saavat sosiaalitukea, jotta lapset pääsevät kouluun eikä heidän tarvitse aloittaa työntekoa liian nuorina.

Opettajat saavat koulutusta ja jatkuvaa tukea opetustaitojen kehittämisessä.

Aiempaa tiiviimpi yhteistyö koulun, vanhempien, kyläyhteisöjen ja paikallisviranomaisten välillä ehkäisee koulun keskeyttämistä. 

Lasten oikeudet työn perusta

Hankkeen lähtökohtana on lapsen oikeuksien toteutuminen: sekä lapset että aikuiset, joiden vastuulla oikeuksien toteutuminen on, oppivat lasten oikeuksista ja siitä miten oikeuksien toteutumisesta huolehditaan.

Lasten omat kerhot ja kylien lastensuojelukomiteat ovat mukana ja saavat oppia oikeusperustaisessa työssä. Myös opettajia ja opetusviranomaisia koulutetaan lapsen oikeuksista.

Keskeistä on kaikkien lasten kuuleminen ja huomioiminen ja lasten itsensä osallistuminen. Sukupuoli, kasti, uskonto tai varallisuus ei saa olla este lasten koulunkäynnille ja lasten osallistumiselle.

Pelastakaa Lapset toteuttaa kehitysyhteistyötä ulkoministeriön tuella. Hankkeen kokonaisbudjetti 2014–2015 on 235 000 euroa.

Max Holm

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana Pelastakaa Lapset ry:ssä, joka on ulkoministeriön kumppanuusjärjestö.  

koulutus