Cyperns utrikesminister George Iacovou: Östaten kan ännu återförenas
”Grekcyprioterna avfärdade inte Cyperns återförening, utan enbart det föreslagna avtalet”, formulerade Cyperns utrikesminister George Iacovou vid den presskonferens som han höll tillsammans med utrikesminister Erkki Tuomioja i Helsingfors i onsdags.
”Cyperns utrikespolitik består av två pelare. Den ena är lösningen på Cyperns tudelning. Den andra är EU-medlemskapet”, förtydligade Iacovou. Då grekcyprioterna med förkrossande majoritet förkastade planen för öns återförening vid folkomröstningen senaste lördag uppfylldes bara EU-medlemskapet av de två målsättningarna. Och även det bara för öns södra del.
”Det var inte fråga om att avfärda lösningen som sådan, utan detta avtal", preciserade Iacovou. "Vi bör respektera folkets vilja, som har uttryckts under demokratiska förhållanden".
Iacovou berättade att Cypern håller på att förbereda åtgärder för fri rörlighet för människor och varor över hela ön. Lagarna har ändrats till exempel för att underlätta resandet. Samtidigt försöker man förenkla handeln. ”Vi har gjort mycket arbete för återföreningen”, försäkrade Iacovou. ”Jag hoppas verkligen att vi snarast kan återvända till förhandlingsbordet. Nu har processen avstannat, men jag tror inte att vi har nått slutet på vägen.”
Iacovou förnekade bestämt att massmedierna skulle ha varit partiska och påverkat grekcyprioternas röstningsbeteende. "Även en oberoende undersökningsrapport om massmediernas verksamhet visar att båda parter blev hörda”, försäkrade ministern. Det fanns en hel massa informationsmaterial. ”Folket har aldrig varit så välinformerat”, påpekade Iacovou.
Varför föll då den återföreningsplan som FN:s generalsekreterare Kofi Annan föreslog? ”Människorna förlorade sin tillit till avtalets förespråkare”, trodde Iacovou, ”Detta var ju inte första gången som en återföreningsplan lades fram. Redan vid toppmötet i Köpenhamn presenterades en första plan, Och den konstaterades vara balanserad, perfekt och fungerande. Det avtal som man nu röstade om var redan den femte i sitt slag”, sade Iacovou. ”Människorna undrade över hur det var möjligt att få fram en ny plan varje månad – och var och en av dem beskrevs som perfekt", ironiserade Iacovou.
Enligt minister Iacovou påverkade även det, att avtalet inte i egentlig mening ”förhandlades fram” människornas beslut. Medborgarna tänkte inte på EU eller internationella relationer när de röstade, utan på sitt eget vardagsliv. "Till exempel de turkiska kolonierna, hur många av dessa invånare får stanna, hur många av dem lämnar landet? Detta är enkla frågor för vanliga människor”, förklarade Iacovou.
Medborgarna var oroade över möjligheterna att genomföra planen. Även priset avskräckte. ”Priset på denna, den femte planen, var enormt, uppskattningsvis ca 10 miljarder euro. Den så omtalade bidragskonferensen fick endast ihop till 800 miljoner euro”, sade Iacovou torrt. "Människorna tänkte att det är de som blir tvungna att betala räkningen.” Kyrkans roll vid röstningsbeslutet sade Iacovou att var kraftigt överdrivet.
Cypern har småningom gått med på att stöda Turkiets EU-medlemskap. ”Det är även politiskt sett rationellt”, konstaterade Iacovou. Ministerns tro på Cyperns framtid har inte vacklat: "I varje grekcypriots hjärta lever hoppet om att det inte skulle finnas några trupper på ön, att ön skulle vara återförenad – och demilitariserad".
Tuomioja beklagade att EU inte ännu kan välkomna ett enat Cypern som medlem. Han betonade att en lösning på situationen på Cypern ännu är en målsättning. ”Under mellantiden måste vi se till att hela ön drar nytta av EU-medlemskapet".
En inspelning av utrikesministrarnas gemensamma presskonferens kan ses här