Partnerskapsorganisationer beviljades statsunderstöd för utvecklingssamarbetsprogram

Den 19 december beviljade utrikesministeriet fem finländska civila samhällsorganisationer statligt understöd för utvecklingssamarbete för sammanlagt 85,9 miljoner euro för åren 2015–2017. Det är World Vision Finland, Plan Finland, Kyrkans utlandshjälp, Frikyrklig Samverkan och Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus som får finansiering för sina treåriga utvecklingssamarbetsprogram.

Utrikesministeriet beviljar statliga understöd ur Finlands medel för utvecklingssamarbete till civila samhällsorganisationer för att de ska kunna bedriva utvecklingssamarbete. Programstödet är en av stödformerna för organisationernas utvecklingssamarbete och det omfattas av 21 finländska organisationer som uppfyller kriterierna för verksamheten, huvudsakligen så kallade partnerskapsorganisationer.  De organisationer som nu fick understöd deltog i ansökningsrundan år 2014. För att kunna få statsunderstöd måste varje organisation förbinda sig till att själv finansiera åtminstone 15 procent av sitt program.

Partnerskapsorganisationerna är viktiga kanaler för dialog och påverkan för utrikesministeriet, och de kompletterar Finlands utvecklingssamarbete regionalt, tematiskt och innehållsligt. Med partnerskapen och samarbetet mellan organisationerna strävar man efter att förstärka det civila samhället och dess aktörers ställning, både i Finland och i utvecklingsländerna. Andra målsättningar är att förstärka det gemensamma globala ansvaret och lokalbefolkningens möjligheter att påverka, likaså samarbetet och växelverkan mellan myndigheter och det civila samhället.

De finländska organisationerna har samarbetspartners i utvecklingsländerna, som arbetar för jämställdhet i samhället, bedriver global fostran och uppmuntrar människor att agera för att förbättra sin situation. En av organisationsarbetets starka sidor är just närvaron på gräsrotsnivå.

Organisationerna har rätt att själva välja sina arbetsformer och vilken bransch deras projekt hänför sig till, sina samarbetsparter och sitt målland, i enlighet med sina strategier och värderingar. De måste dock vara förenliga med Finlands utvecklingspolitiska åtgärdsprogram och utvecklingspolitiska riktlinjer för det civila samhället.

Med hjälp av olika finansieringsinstrument understöds huvudsakligen finländska organisationers verksamhet i utvecklingsländerna årligen med över 110 miljoner euro.

Partnerskapsorganisationer som beviljats statsunderstöd för utvecklingssamarbetsprogram 2015–2017:

Frikyrklig Samverkan 6 114 000 euro

Kyrkans Utlandshjälp 28 200 000 euro

Plan Finland 18 600 000 euro

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus 16 500 000 euro

World Vision Finland 16 500 000 euro

För mera information: enhetschefen Jyrki Nissilä, enheten för det civila samhället, tfn 0295 351205