Krishantering förbättrar finländarnas säkerhet

Finland har en lång historia inom internationell krishantering. Utrikes- och säkerhetspolitikska orsaker och utvecklingen av Finlands försvarsförmåga är de viktigaste motiven att delta. Många olika faktorer avvägs när man fattar beslut om Finlands deltagande i krishanteringsinsatser.

I Mali är insatsens förhållanden farliga och bepansrade fordon är nödvändiga. Bild: Annina Barbosa

Effektiv krishantering förbättrar Finland och finländarnas säkerhet och förebygger hot i vårt eget land. Genom krishantering hjälper man målländernas samhällen att fungera bättre och skapar bättre livsvillkor för vanliga människor. I krishanteringen förenas Finlands intressen med arbetet för en rättvisare värld.

Deltagande i krishantering utvecklar det nationella försvaret

Militär krishantering utvecklar försvarsmaktens kapacitet och beredskap i Finland. Med tanke på försvargsförmågan är det viktigt att Finland deltar i åtminstone en större insats åt gången.

Deltagandet i internationella insatser ger Finland en möjlighet att jämföra sin verksamhet med andra länders kapaciteter och lära sig av dem. Deltagandet förbättrar också förmåga att agera tillsammans med våra viktigaste partner. I insatserna är det möjligt att testa arbetssätt och utrustning i fält.

Krishanteringsinsatser är nyttiga med tanke på utvecklingen av försvarsmaktens specialkapaciteter. Finland har till exempel fått erfarenhet av kemiska vapen och hanteringen av de material som används för att tillverka dem genom att delta i insatsen för att förstöra Syriens kemiska vapen.

Samarbetet med våra partner i krishanteringsuppdrag påverkar bilden av Finland som säkerhetsaktör. Vi får en chans att visa upp vårt kunnande och bygga upp en bild av ett trovärdigt försvar.

Deltagande främjar Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska mål

Syftet med Finlands utrikespolitik är att stärka vårt lands internationella ställning, trygga vår självständighet och territoriella integritet samt förbättra finländarnas säkerhet och välbefinnande. Finland arbetar för internationell stabilitet, fred, demokrati, de mänskliga rättigheterna, rättsstatsprincipen och jämställdhet. Militär krishantering bidrar till att genomföra dessa mål.

Flygplan och helikoptrar är MINUSMA-insatsens viktigaste arbetsredskap och därför är de också mål för terrordåd. Bild: Annina Barbosa

Finland är känt som ett land med hög expertis också inom krishanteringen. Med tanke på det internationella samfundet är det viktigt att de rika och högutbildade nordiska länderna deltar i krishantering, och inte bara som finansiärer. Ansvaret för krishanteringen kan inte bara sättas på utvecklingsländernas axlar. Vårt deltagande är en signal om solidaritet som Finland har nytta av i internationella sammanhang.

Till Finlands viktigaste utrikespolitiska principer hör att upprätthålla en världsordning baserad på gemensamt överenskomna normer och avtal. Deltagandet i krishantering är ett sätt att satsa på det normbaserade internationella systemet och byggandet av den gemensamma säkerheten.

Förebyggande av konflikter ökar tryggheten också i Finland

I den globala världen är den inre och den yttre säkerheten nära kopplade till varandra. Genom att delta i krishantering i världens konflikthärdar kan vi förebygga hot också på finsk mark. De bakomliggande orsakerna till terrorism och organiserad brottslighet, såsom människosmuggling och narkotikahandel, har ofta sina rötter i konfliktområden.

De största grupperna asylsökande kommer till Finland från Irak, Afghanistan, Syrien och Somalia. Finland deltar i insatser i tre av dessa länder. Situationen i Syrien är för närvarande sådan att en krishanteringsinsats inte är möjlig. Krig och konflikter tvingar människor att lämna sina hem. Med hjälp av krishantering försöker man minska människors behov av att lämna sitt hemland.

Finland vill att EU ska utvecklas som säkerhetsgemenskap och arbetar aktivt för att utveckla den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken. Då är det naturligt att Finland också är aktivt i det praktiska krishanteringsarbetet. Genom aktivt deltagande i internationella insatser ökar Finland sitt inflytande när EU förhandlar om hur den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken ska utvecklas.

Otto Stenius

Skribenten ansvarar för övergripande krishantering vid utrikesministeriets enhet för säkerhetspolitik och krishantering.

kriisinhallinta