Hela världen närvarande i Världsbankens styrelse

I slutet av förra veckan presenterades Finlands mål i Världsbanksgruppen för olika intressentgrupper av den nya styrelsemedlemmen i Världsbanken Satu Santala, finansminister Jutta Urpilainen och utvecklingsminister Heidi Hautala.

Publiken som samlats i Ständerhuset i Helsingfors var entusiastisk över Finlands möjlighet att påverka utvecklingsbanken under de kommande tre åren när Finland representerar de nordiska och de baltiska länderna i Världsbankens styrelse.

Pekka Puustinen och Satu Santala. Foto: Paula Toivanen Styrelsemedlemmen i Världsbanksgruppen Satu Santala samtalar med chefen för utrikesministeriets utvecklingspolitiska avdelning Pekka Puustinen på Ständerhuset den 15 augusti. Foto: Paula Toivanen

”Arbetet i Världsbankens styrelse har på många sätt motsvarat förväntningarna. Det är verkligen plats som ger perspektiv”, berättar Satu Santala om sina första intryck.
 

”Hela världen är på sätt och vis närvarande i mötesrummet. Ärendena som behandlas varierar från enskilda projekt till stora helheter."

Utvecklingsminister Heidi Hautala tycker början av styrelseperioden varit intressant. Där har ingått beredandet av en ny strategi som ska godkännas under bankens årsmöte i oktober.

”Finlands utvecklingspolitiska åtgärdsprogram verkar vara helt i linje med Världsbankens kommande strategi. Det är trevligt att märka att hela Världsbankgruppens övergripande mål är att skapa jämnt fördelad välfärd. Hållbar utveckling tas också i beaktande”, konstaterar Hautala.

I utkastet till den nya strategin har man ställt som främsta mål att minska den extrema fattigdomen till tre procent år 2030. Satu Santala anser att målet är svårt men inte omöjligt att uppnå.

”Det räcker inte att avskaffa den extrema fattigdomen. Vi måste också se på dem som har kommit ur den extrema fattigdomen, men som ännu lever under fattiga förhållanden.”
 

Santala berättar att Världsbanken inte tidigare haft en liknande enhetlig strategi.Det har varit den nya presidenten Jim Kims mål att den här förändringen ska ske i verksamheten.

"Vi vet att Världsbanken är en effektiv aktör. Till exempel i en finsk utredning om internationella organisationer klarar sig banken bra. Stora aktörer kan så klart alltid bli bättre”, säger Santala.

Minister Hautala berättade om tyngdpunkterna i Finlands påverkansarbete i Världsbanken. Finland prioriterar frågor som gäller inkluderande och grön ekonomi och klimatförändringen. Tematiskt betonar Finland möjligheter för unga samt öppen och god förvaltning. I verksamheten vill Finland fästa uppmärksamhet vid samarbetets effektivitet, ekonomisk hållbarhet, resultat, de mänskliga rättigheterna och vid att utvecklingsländernas inflytande ska stärkas.

I Världsbankens styrelse finns makt att påverka

Santala tror att man har verkligt inflytande i styrelsen.

”Visst har vi möjlighet att påverka. Möjligheterna beror mycket på hur vi samarbetar med andra. Man måste ändå vara realistisk: olika grupperingar har olika intressen som måste sammanjämkas. Jag har samma grundläggande linje som mina föregångare och våra uppfattningar stämmer överens, och därför kan jag agera konsekvent.”

Hon lyfter fram kvinnornas ställning som exempel. I tiderna har man rentav skrattat åt det temat i Världsbanken, men nuförtiden är förbättrandet av kvinnors ställning centralt på bankens agenda. De nordiska och baltiska staternas grupp har haft stort inflytande när det gäller att främja den frågan.

Finansminister Jutta Urpilainen talade om utvecklingsfinansiering och illegala penningflöden.

”I den rådande ekonomiska situationen är en kännbar höjning av utvecklingsfinansiering i industriländerna inte inom synhåll, men målet är så klart fortfarande 0,7 procent. Det är viktigt att vi kommer åt att täppa till illegala penningflöden. Utrikesminister Erkki Tuomioja, utvecklingsminister Hautala och jag har diskuterat frågan och funderat hur Finland kan föra den vidare i internationella forum. Jag anser att den här frågan borde vara på med utvecklingsagendan efter 2015.”

Minister Urpilainen påminner om att illegala penningflöden och ingripandet i dem är något som förenar det norra och det södra halvklotet.

Pirjo-Liisa Heikkilä