Kiinan presidentin Xin Suomen-vierailu nosti suhteet uudelle tasolle

Suomen ja Kiinan presidentit antoivat keskiviikkoisen tapaamisensa yhteydessä yhteisjulistuksen Suomen ja Kiinan välisestä kumppanuudesta, jonka odotetaan nostavan maiden väliset suhteet uudelle tasolle.

Kiinan delegaatio Presidentinlinnassa 5.4.2017. Kuva: Hanna Öunap

Kumppanuusjulistus kattaa maiden välisen yhteistyön ja vuoropuhelun syventämisen niin kahdenvälisissä kuin kansainvälisissäkin asioissa. Presidenttien läsnä ollessa sovittiin myös pandojen suojeluyhteistyöstä, mikä mahdollistaa pandapariskunnan saamisen Ähtärin eläinpuistoon.

Suomen ja Kiinan välinen kumppanuus täydentää EU:n ja Kiinan välistä laajaa strategista kumppanuutta. Julistuksessa todetaan, että maat tulevat edistämään yhteisiä toimia, joilla vastataan maailmanlaajuisiin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja kestävän kehityksen kysymyksiin.

Julistuksessa osapuolet korostavat myös ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen edistämisen tärkeyttä.

Suomi ja Kiina sopivat lisäksi käytännön yhteistyön laajentamisesta muun muassa kaupan eri sektoreilla, investoinneissa, innovaatioiden edistämisessä, ympäristönsuojelussa, arktisissa asioissa sekä koulutus- ja tiedeyhteistyössä.

Yhteistyötä tiivistetään myös turismin ja talviurheilun aloilla. Presidentit päättivät, että vuosi 2019 on talviurheilun teemavuosi maiden välisissä suhteissa.

Presidentti Xin vierailu on pitkäjänteisen diplomatian tulos

Presidentti Sauli Niinistö vastaanotti Kiinan kansantasavallan presidentti Xi Jinpingin ja tämän puolison Peng Liyuanin Presidentinlinnan edustalla keskiviikkona 5. huhtikuuta. Kyseessä oli ensimmäinen presidenttitason valtiovierailu Kiinasta Suomeen yli 20 vuoteen.

Kiinan presidenttipari astumassa ulos koneesta. Kuva: Hanna Öunap

Korkean tason vierailuvaihto Suomen ja Kiinan välillä on jatkunut viime vuodet erittäin tiiviinä, ja viimeisin ministerivierailu Suomesta Kiinaan tapahtui helmikuussa ulkoministeri Timo Soinin vieraillessa Pekingissä ja tavatessaan muun muassa vastinparinsa, Kiinan ulkoministeri Wang Yin.

Ulkoministeri Soinin lisäksi useat muut suomalaisministerit ovat vierailleet viime vuosina Kiinassa, ja viime syksynä Suomessa puolestaan vieraili Kiinan kansankongressin puhemies Zhang Dejiang. Presidentti Xin Suomen-vierailua onkin pohjustettu jo vuosien ajan ja erityisen aktiivisesti sen jälkeen, kun presidentti Niinistö teki virallisen vierailun Kiinaan vuonna 2013.

Yhteistyötä vuosikymmenien ajan

Suomi on rakentanut määrätietoisesti suhteitaan Kiinaan jo useiden vuosikymmenien ajan, ja maiden väliset suhteet ovatkin syvät ja ulottuvat useille eri yhteiskunnan sektoreille.

Suomi oli ensimmäisiä Kiinan kansantasavallan tunnustaneita ja sen kanssa diplomaattiset suhteet vuonna 1950 solmineita länsimaita. Suomi oli myös ensimmäinen länsimaa, joka solmi Kiinan kanssa kahdenvälisen kauppasopimuksen vuonna 1953.

Ensi vuonna tulee myös kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Finnair aloitti suorat reittilennot Helsingin ja Pekingin välille.

Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme ja Millen toimitusjohtaja Wang Weiqing allekirjoittivat aiesopimuksen lastenruokayhteistyöhön liittyen. Kuva: Ossi Kajas

Kaupallinen yhteistyö on vuosien varrella laajentunut yhä uusille sektoreille, ja kauppavaihto on kasvanut huolimatta viime vuosien epävarmasta taloudellisesta tilanteesta. Kiina on yksi Team Finland -verkoston prioriteettimaista ja ulkoministeriö satsaa paljon kauppa- ja taloussuhteiden edistämiseen Kiinan kanssa. 

Kaupallisen yhteistyön lisäksi Suomi ja Kiina käyvät myös aktiivista poliittisen sektorin dialogia, jonka puitteissa käsitellään kansainvälisten asioiden lisäksi myös ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiokehitykseen liittyviä kysymyksiä.

Suomen ja Kiinan oikeusministeriöiden välistä yhteistyötä on tehty jo yli 20 vuoden ajan. Yhteistyö on aktiivista myös mm. koulutus- ja kulttuurisektoreilla.

Anniina Koivula-Olstad

kauppa