Kevään 2013 kulttuurialan kehitysyhteistyön tuet myönnetty

UM on myöntänyt tukea vuoden 2013 ensimmäisellä hakukierroksella kymmenelle kulttuurialan kehitysyhteistyöhankkeelle yhteensä 190 500 euroa.

Ulkoasiainministeriö myöntää vuosittain tukea hankkeille, jotka edistävät kehitysmaiden ja Suomen kulttuurialan toimijoiden yhteistyötä ja tukevat moniarvoista kulttuurin kehittämistä.

Hankkeiden toteuttajia voivat olla kulttuurivaikuttajat tai -järjestöt sekä paikalliset ja kansalliset kulttuurielimet ja oppilaitokset.

Apurahojen myöntämisessä käytetyt perusteet

Kevään hakemuksia arvioitaessa otettiin huomioon Suomen kehityspoliittisen ohjelman periaatteet, jotka painottavat köyhyyden vähentämistä, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistämistä sekä ympäristöä.

Erityistä huomiota kiinnitettiin koulutusmahdollisuuksien parantamiseen, kehitysmaiden kulttuurin ja kulttuuri-identiteeetin tukemiseen sekä pysyvien yhteistyöverkostojen luomiseen.

Hankkeita arvioitiin asetettujen tavoitteiden, kohderyhmien ja kehitysvaikutusten perusteella. Huomiota kiinnitettiin myös hankkeiden paikallisiin kumppaneihin, hankkeiden jatkomahdollisuuksiin sekä rahoitussuunnitelmaan.

Tukea saaneet hankkeet ja niiden painopisteet:

  • KOMITU työryhmä / Rakennuttaja Cambodian Volunteers for Society (CVS; asukasjärjestö Khmer Kampuchea Krom for Human Rights and Development Association (KKKHRDA), useita muita, ml. Bangkokin suurlähetystö

Hanke: KKYC Nuorisokeskus (jatkohanke v. 2011 aloitetulle hankkeelle)

Hankkeen tavoite on suunnitella ja rakentaa arkkitehtonisesti korkeatasoinen sekä eettisesti ja ekologisesti esimerkillinen nuorisokeskusrakennus kambodzalaiselle nuorisojärjestölle (CVS). Nuorisokeskus tulee tarjoamaan puitteet järjestön järjestämälle koulutukselle, tapaamisille sekä vapaa-ajan harrastuksille. Hankkeella pyritään innostamaan kambodzalaisia arkkitehtejä ja arkkitehtiopiskelijoita sosiaalisesti, ekologisesti ja kulttuurisesti kestävämmistä rakennusmateriaaleista ja -tavoista.

  • Suomi-Nicaragua-seura ry, Veikko Kankkunen ja Tiina Nuto / UNAN, Hormiguitas-kerho, Oulu-Matagalpa-ystävyysseuran ja Movimiento Comunalin hankeverkosto, Madre del Verbon koulu, San Ramonin koulu

Hanke: Jokainen unelma on tärkeä – Työpajoja köyhien alueiden koululaisille Nicaraguassa, osallistujien kuvaus ja yhteistyö ammattilaisten kanssa

Hankkeessa järjestetään työpajoja koululaisille niissä kouluissa, jotka osallistuivat Maailma tärkein – Lo más importante -monikulttuurisuushankkeeseen kymmenisen vuotta sitten. Työpajassa on mahdollisuus luoda kokemus vuorovaikutuksesta yli maanosien ja elintasorajojen, globaalista tasa-arvosta. Mistä unelmoit nyt -kysymyksen vastaajat valokuvataan kuten alkuperäisessä produktiossa ja heistä tehdään videohaastattelu. Valokuvista, videosta ja produktion toista vaihetta varten tehdystä multimedia-dvd:stä tehdään uusi monikulttuurisuus- ja suvaitsevaisuusnäyttelyprojekti.

  • Vocal Motion Six (VMSIX) / Rajaton (Finland), National Theatre of Namibia (NTN), Safari Court Hotel

Hanke: A Cappella Educational Outreach Programme

 A cappella yhtye VMSIX on kutsunut Rajaton -yhtyeen pitämään työpajaa Namibiassa. Rajaton on antanut VMSIX:lle mentoritukea ja koulutusta aiemmin Suomessa. Työpajassa on tarkoitus kouluttaa vapaaehtoispohjalta paikallisia a cappella ryhmiä. Kehitysnäkökulmaan nojautuvan työpajan järjestäminen tuo suomalaiset huippuesiintyjät lähemmäs paikallisia nuoria musiikinharrastajia, joilla on lahjakkuutta, mutta ei mahdollisuuksia kehittää sitä. Kaikki osanottajat esiintyvät työpajan päätteeksi järjestettävässä konsertissa.

  • Metropolia Ammattikorkeakoulu Oy (Metropolia) / Oscar International College and Oscar College of Film Studies

Hanke: FiNe – It Will Be Fine; hankkeen 2. vaihe

Hankkeen toisessa vaiheessa on tarkoitus keskittyä testatun ja hyväksi havaitun digitarinan laajempaan työpajaopettamiseen. Teemana on kulttuurisen koulutuksen kautta tukea ja edistää naisten ja tyttöjen asemaa erityisesti nepalilaisen osapuolen hyväksi katsomalla tavalla. Digitarinat, lyhytdokumentit ja monimedialliset työt ovat käytännön kehityspolitiikkaa ja yhteistyötä, jossa kulttuurin keinoin tuetaan kumppanimaan omia kehityspyrkimyksiä yhteistyössä kumppanimaan toimijoiden kanssa.

  • Aalto-yliopiston ylioppilaskunta / Cape Peninsula University of Technology, Aalto Global Impact

Hanke: Aalto in Africa

Hankkeen tarkoituksena on viedä noin 60 Aalto-yliopiston opiskelijaa ja henkilökunnan jäsentä Sambiaan ja Etelä-Afrikkaan syksyllä 2013 rakentamaan yhteistyötä paikallisten opiskelijajärjestöjen ja yliopistojen kanssa. Hankkeen kautta pyritään luomaan konkreettisia ratkaisuja maiden kehitysongelmiin. Yhteistyöyliopiston kanssa sovitaan opiskelijatyöpajoista, joiden avulla pyritään etsimään ratkaisuja nykypäivän ja tulevaisuuden haasteisiin, jotka liittyvät muun muassa ilmastonmuutokseen, kaupungistumiseen, ihmisoikeuksiin, koulutukseen ja teknologiaan.

  • MUU ry / Porapara Space for Artists

Porapara Social Art Workshop, Bangladesh

Hankkeessa suomalaiset yhteisötaiteilijat jakavat tietotaitoaan sosiaalisen taiteen traditioista ja keinoista bangladeshiläisille kollegoilleen. Opetus tapahtuu molempien maiden taiteilijoiden yhteistyössä suunnittelemissa toiminnallisissa työpajoissa, joihin osallistetaan koulutuksen ulkopuolelle jääneitä katulapsia ja heidän perheitään. Tavoitteena on osallistavan taiteen keinoin parantaa Chittagongin alueen haavoittuvassa asemassa olevien katulasten elämää ja lisätä bangladeshiläisten taiteilijoiden ammattitaitoa ja toimintamahdollisuuksia yhteisöllisen taiteen alueella.

  • Taideyliopisto, Sibelius-Akatemia, Kansanmusiikin aineryhmä / Namibian yliopisto

Hanke: Sibelius-Akatemian ja Namibian yliopiston perinnemusiikin kulttuurivaihto; jatkohanke

Perinnemusiikin kulttuurivaihdon hankkeen pitkän tähtäimen tavoite on synnyttää kansallinen perinnemusiikin arkisto Namibiaan. Tarkoitus on saada aikaan eräänlainen elävä musiikkimuseo Namibian yliopiston musiikin osastolle.”Museo” tarkoittaa tässä yhteydessä erityisesti toiminnallisia aktiviteetteja, ei fyysisiä tiloja, rakennusta ym. Kevään aikana suunnitellaan ja valmistetaan Namibian perinnemusiikkeja ja -tansseja esittelevä informatiivinen internetsivusto. Kenttäretki Namibiaan jatkaa musiikki- ja tanssimateriaalin tallentamista videoin ja äänitallentein.

  • Euphoria Borealis ry / AMAKA Arts Film Festival

Hanke: Young Cinema in Zambia

Hanke keskittyy yhdistystoimintaan, elokuvantekoon, projektityöskentelyyn ja verkostoitumiseen.

Elokuvatyöpaja järjestetään yhteistyössä AMAKA Arts Film Festivalin kanssa sambialaisille nuorille ja nuorille aikuisille. Työpaja on yhteisöllisen elokuvanteon ja koulutuksen yhdistelmä ja sen opetusmetodeina toimivat luennot sekä ohjattu ja itseohjautuva pienryhmätyöskentely.Työpajan aikana valmistuneet neljä lyhytelokuvaa esitetään AMAKA Arts Film Festivalin näytöksessä, jossa projekti on tarkoitus vielä esitellä yleisölle.

  • Sibelius-Akatemia/Taideyliopisto / Nepal Music Center ja Ministry of Education in Nepal

Hanke: Musiikin opettajankoulutuksen kehittämisprojekti Nepalissa

Hanke laajentaa Suomen asiantuntija-apua Nepalin perusopetuksen opetussuunnitelman uuden oppiaineen, musiikin ja siihen liittyvän opettajankoulutuksen alueelle. Hankkeessa pyritään luomaan tehokas ja rakentava yhteistyö Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen aineryhmän ja Nepalin musiikin opettajankoulutuksesta vastaavien toimijoiden välille. Tavoitteena on, että nepalilaiset opettajat löytävät omat tavat kehittää musiikin opettajankoulutusta ja käyttää suomalaisia musiikkikasvattajia ja tutkijoita tukena.

  • Museu de Arte Moderna de Sao Paulo / Suomen suurlähetystö Brasilia

Hanke: Constellations in Performance – Taiteen tähtikuviot

Hanke liittyy Brasiliassa suurelle yleisölle vieraaseen performanssitaiteeseen, jolla on valtava potentiaali nimenomaan perinteisesti taiteen piireistä poissaolevien ja sosiaalisesti näkymättömien ryhmien parissa. Performanssi liittyy kommunikaatioon ilman sanoja, joten se mahdollistaa muun muassa kuurojen osallistumisen. Hankkeen kehitystavoitteena on vaikuttaa sellaisen yhteiskunnan muodostumiseen, jossa erilaisuus on hyväksyttyä ja liikkumisvaikeudet voitettu luomalla kaikille mahdollisuus liikkua ja osallistua kaikkialla, ei ainoastaan erityisryhmille tarkoitetuissa kohteissa. Erilaisuus ei saa johtaa syrjintään.