Kestävä rauha voi rakentua vain tasa-arvolle

Naisten osallistumista konfliktien ehkäisyyn ja jälkihoitoon koskeva YK:n päätöslauselma on ollut Suomen ulkopolitiikassa tärkeä alusta asti.

Lokakuun lopussa tuli kuluneeksi tasan 15 vuotta siitä, kun YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi yksimielisesti historiallisen Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman. Päätöslauselma tunnetaan lyhenteellä 1325 ja sen keskeinen sisältö on, että vain tasa-arvon ja naisten oikeuksien ja osallistumisen kautta voidaan vahvistaa yhteiskunnan turvallisuutta. 

Ulkoministeri Soini piti avauspuheenvuoron 1325-juhlaseminaarissa.

Juhlavuoteen liittyen ulkoministeriö järjesti 30.11.2015 Helsingin kaupungintalolla juhlaseminaarin, joka keräsi satakunta alan asiantuntijaa keskustelemaan aihealueen ajankohtaisasioista.

Avajaissanoissaan ulkoministeri Timo Soini korosti, että rauha on kestävää ainoastaan, jos naiset osallistuvat täysimittaisesti: naisilla on rooli konfliktin kaikissa vaiheissa: ennaltaehkäisemisessä, kriisinhallinnassa, rauhanprosessissa ja rauhanrakentamisessa.

Suomelle naiset, rauha ja turvallisuus -aihe on ollut tärkeä alusta asti. Laajaa 1325-työtä tukee kansallinen toimintaohjelma, joka uudistuu ensi vuonna.

"Yhtenä Suomen 1325-prioriteettina on tukea sellaisia kansainvälisiä ja kansallisia toimenpiteitä, joilla torjutaan seksuaalista väkivaltaa, tuetaan sen uhreja ja puututaan rankaisemattomuuteen. Tulitauko- ja rauhansopimusten tulisi sisältää seksuaalista väkivaltaa koskevat lausekkeet YK:n rauhanvälitysohjeiden mukaisesti. Sopimuksissa ei voi sallia armahdusta näistä rikoksista", Soini sanoi.

Rauhanturvaoperaatioilla on merkittävät mahdollisuudet vaikuttaa tasa-arvon lisääntymiseen.

"Naisten määrän lisääminen kriisinhallinnassa on Suomelle tärkeä tavoite. Siviilikriisihallinta-puolella on syytä olla ylpeitä, sillä lähes 40 prosenttia tehtäviin lähtevistä on naisia ja myös vaalitarkkailussa tasa-arvotavoite on saavutettu", Soini sanoi.

EU-maissa keskiarvo on 20 prosenttia. Sotilaallisessa kriisinhallinnassa Suomi on sitoutunut siihen, että rauhanturvaoperaatioihin lähtevistä naisten osuus on sama kuin kansallisissa asevoimissa.

Naiset eivät ole yhtenäinen ryhmä

1325-toiminnassa sen alusta asti mukana ollut ministeri Elisabeth Rehn muistutti, että naiset eivät ole yhtenäinen ryhmä. Päätöslauselman toimeenpanosta suosituksia laatineessa työryhmässä pohjoisen osallistujat korostivat miesten kanssa samoihin neuvottelupöytiin pääsemistä, kun taas etelän edustajia huolestuttivat enemmän taloudelliset oikeudet kuten maanomistuskysymykset.

Haasteista Rehn nosti esiin myös tasa-arvoajattelun YK:ssa.

"Kuinka aidosti operaatioiden johtajat ja kouluttajat ovat tasa-arvon kannalla ja tietoisia tasa-arvoasioista?", kysyi Rehn.

Pekka Haavisto, Tuija Talvitie ja Fatbardhe Hetemaj keskustelivat naisista rauhanprosesseissa.

UN Womenin rauhan ja turvallisuuden yksikön päällikkö Päivi Kannisto muistutti, että päätöslauselma 1325:n alkuperäinen tarkoitus on konfliktien estäminen ja rauhan edistäminen. Kyseessä ei siis ole varsinainen tasa-arvo-päätöslauselma.

YK:n pääsihteeri on Kanniston mukaan tällä hetkellä hyvin aktiivinen tasa-arvo-asioissa, eikä naiset, rauha ja turvallisuus -tematiikka ole YK:ssa mikään pieni projekti.

Naisten osallistuminen takaa kestävämmän rauhan

Ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustaja Pekka Haavisto pohti naisten erilaisia rooleja konflikteissa. Esimerkiksi Sudanissa naisia käytettiin neuvotteluissa "kulissina", mutta he eivät todellisuudessa osallistuneet neuvotteluihin. Haaviston mukaan läheskään aina naiset eivät ole uhreja, joissain tapauksissa he ovat mukana sota-alueilla tai muuten sotatoimien aktiivisina tukijoita.

"Kehitysmaiden kehittymisen esteenä on usein naisten ulossulkeminen. Miksi siis esimerkiksi Maailmanpankki ei asettaisi lainojen ehdoksi naisten osallistumista?" ehdotti Haavisto.

CMI:n toiminnanjohtajan Tuija Talvitien mukaan silloin kun naiset ovat mukana rauhanneuvotteluissa ja rauhansopimuksen toimeenpanossa, rauha on tutkitusti kestävämpi. CMI:n työssä onnistuneita kokemuksia on esimerkiksi Jemenistä ja Etelä-Sudanista.

Naisia on silti edelleen hyvin vähän pääneuvottelijoina ja rauhansopimusten allekirjoittajina, Talvitie huomautti.

Henna Knuuttila

Seminaarin voi katsoa linkistä: http://cloud.magneetto.com/formin/2015_1130_1325/angular(Linkki toiselle web-sivustolle.)

sosiaalinen sukupuoli
turvallisuus