Diskussionstillfälle: Finlands andra rapport om iakttagandet av ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter

Utrikesministeriet anordnade tisdagen den 3 augusti en diskussion om regeringens andra periodiska rapport om iakttagandet av ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter. I tillställningen deltog representanter från justitieministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, arbetsministeriet, miljöministeriet, justitieombudsmannens kansli, Befolkningsregistercentralen, Finlands Kommunförbund, kyrkostyrelsen för Finlands evangelisk-lutherska kyrka, delegationen för internationella frågor om mänskliga rättigheter, delegationen för romska ärenden, minoritetsombudsmannen, Sametinget, Suomen Venäjänkielisten Yhdistysten Liitto (förbundet för Finlands ryskspråkiga föreningar), Finlands islamiska församling (den tatariska minoriteten), Inkerikeskus (centralen för ingermanlänningar), Erik Castrén-institutet/Helsingfors universitet, Centralförbundet för Barnskydd och Karjalan kielen seura (förbundet för karelska språket).

Vid diskussionen framkom inga större meningsskiljaktigheter om rapportens innehåll, men deltagarna framförde korrigeringar, kompletteringar och åsikter om detaljerna i rapporten. Ärenden som särskilt togs upp var frågan om samernas jordinnehav, definitionen på same, romernas bostadsproblem, dvs. diskriminering vid uthyrning av bostäder och den ryskspråkiga minoritetens ställning i Finland.

Beredningen av regeringens periodiska rapport inleddes hösten 2003. Det civila samhället har deltagit i beredningen av rapporten redan i planeringsskedet; en begäran om utlåtande sändes till 38 olika grupper och 27 utlåtanden inkom. Om utkastet till rapport har man begärt utlåtanden av sammanlagt 41 grupper. Vid tidpunkten för diskussionen hade sju skriftliga kommentarer till utkastet inkommit. Den slutliga rapporten kommer att överlämnas till Europarådet i augusti-september. Rapporten gäller perioden 1999-2004 och sammanställs av utrikesministeriet.

Närmare upplysningar om människorättskonventioner och övervakningen av deras genomförande fås av enheten för människorättsdomstols- och människorättskonventionsärenden vid utrikesministeriets rättsavdelning, tfn: (09) 1605 5704, fax: (09) 1605 5951, e-post: OIK-31@formin.fi





Ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter (på finska)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suomi
ihmisoikeudet
maahanmuuttajat
rasismi