Diskussion om Östersjöområdets energieffektivitet

Den 4 mars ordnade riksdagen ett internationellt seminarium om energieffektivitet i Helsingfors i samarbete med utrikesministeriet, arbets- och näringsministeriet samt BASREC (Baltic Sea Region Energy Cooperation).
Parlamentariska Östersjökonferensens, Östersjöstaternas råds och BASREC:s seminarium om energieffektivitet i Lilla parlamentet samlade cirka 80 politiker, ambassadörer, experter inom området samt representanter för civila samhälls- och energiorganisationer. Seminariet är en del av Finlands ordförandeskap i Östersjöstaternas råd.

Ambassadör Satu Mattila med Hannu Lipponen som leder Finlands ordförandeskap i BASREC samt riksdagsledamot Christina Gestrin. Bild: UM
Ambassadör Satu Mattila med Hannu Lipponen som leder Finlands ordförandeskap i BASREC samt riksdagsledamot Christina Gestrin. Bild: UM

BASREC är samarbetsorganet som ansvarar för energin inom Östersjöstaternas råd (CBSS). En av bakgrundsfaktorerna till att seminariet arrangerades var den rapport med anknytning till grön tillväxt och energieffektivitet som Parlamentariska Östersjökonferensen berett.   

Utrikesminister Erkki Tuomioja inledde seminariet med sitt tal om energieffektivitet. Enligt Tuomioja borde man göra energieffektivitet till en konkurrensfördel för Östersjöländerna och stärka samarbetet mellan olika aktörer. Enligt ministern gör Finland sitt bästa för att genomföra de rekommendationer om energieffektivitet och grön tillväxt som nämns i Parlamentariska Östersjökonferensens resolution. I sitt tal lyfte Tuomioja också fram Östersjöstaternas toppmöte i juni och andra evenemang i Åbo och önskade att så många som möjligt av Östersjöområdets påverkare kunde delta i dessa.  I Åbo ordnas förutom CBSS:s toppmöte också det årliga forumet för EU:s Östersjöstrategi, Baltic Development Foorums (BDF) toppmöte samt ett möte för Östersjöområdets frivilligorganisationer.  

Riksdagsledamot Christina Gestrin påminde i sitt anförande om att miljölagstiftningen troligen skärps i framtiden och därför att det viktigt att förbereda sig på kostnader som följer av detta. Detta är både en utmaning och en möjlighet för Östersjöländerna, och enligt Gestrin borde precis det här ses som en konkurrensfördel för Östersjöländerna inom energieffektiviseringsområdet.

Doktor Arto Nuorkivi presenterade BASREC:s rapport där man bl.a. behandlar effektiv användning av energi i områdenas uppvärmning och nedkylning samt ändamålsenligt utnyttjande av förnyelsebara energikällor. På seminariet kunde man lyssna till olika föredrag om energieffektivitet och projektfinansiering.  Jaakko Henttonen berättade om NDEP:s (Northern Dimension Environmental Partnership) verksamhet och de energieffektiviseringsprojekt som finansierats via dem.      

Ordförande för riksdagens Östersjödelegation, riksdagsledamot Riitta Myller konstaterade i sitt avslutningsanförande på seminariet att Östersjöområdet borde sträva efter en ledande roll inom energieffektivitet.  Detta skulle uppnås genom att placera i innovationer, i en ny energieffektiv teknologi och genom att minska energikonsumtionen. På detta sätt skulle medel kunna användas till annat som behövs i samhället.

På eftermiddagen hade det ordnats en utfärd där man bekantade sig med Finlands naturcentrum Haltia i Noux i Esbo där i synnerhet lösningar kring byggnadens energianvändning presenterades.

Seminariets deltagare bekantar sig med utställningen i naturcentrum Haltia. Bild: UM
Seminariets deltagare bekantar sig med utställningen i naturcentrum Haltia. Bild: UM