Kenya motarbetar korruptionen och hoppas på finska investeringar

Kenyas utrikeshandels- och industriminister, doktor Mukhisa Kituyi förhandlar bl.a. om utvecklingen av handeln och investeringarna mellan Finland och Kenya med utrikeshandels- och utvecklingsminister
Paula Lehtomäki. Nu försöker man finna konkreta möjligheter till investeringar och handel i Östafrika. Minister Kituyi besöker Finland den 18-21 augusti.

Enligt minister Kituyi finns det inte längre någon anledning att göra en strikt uppdelning mellan utvecklingssamarbete och handel. Man kan dock överväga hur man skall kunna kombinera privat kapital och utvecklingssamarbete. Företagen kan inte lösa Kenyas samhälleliga problem, och därför behövs myndigheternas insatser.

IPC-organisationens VD Julius Kipng'etich, som ingår i ministerns delegation och som försöker främja investeringar i Kenya, önskade att de produkter som importeras från Kenya kunde flygas till Finland med direktflyg. För närvarande måste de transporteras via ett tredje land. Under besöket har man följaktligen diskuterat inledandet av direktflyg mellan länderna. Liksom ministern ansåg Kipng'etich att Kenya är ett bra investeringsmål för finländska företag.

Turismen är en av Kenyas huvudnäringar. På frågan om turisternas säkerhet i Kenya erkände utrikeshandels- och industriminister Kituyi att den ökade turismen och oroligheterna i Somalia har ökat osäkerheten i landet. Av denna anledning har man fäst uppmärksamhet vid polisens verksamhet.






Regeringen arbetar hårt för reformer i Kenya

En av den nuvarande regeringens största utmaningar är korruptionen, som minister Kituyi konstaterade är djupt rotad i den kenyanska kulturen. Regeringen har tagit itu med korruptionen med hård hand och försökt minska den bland annat genom att minska personalantalet inom polisväsendet, bland domarna och tjänstemännen.

Regeringen håller även på att reformera Kenyas grundlag. Målsättningen är att uppnå konsensus mellan de olika grupperna; man tvistar bland annat om huruvida förvaltningen borde skötas på lokal snarare än på förbundsstatsnivå och om statsministern eller presidenten skall ha den huvudsakliga makten. Reformen ställer även de kristnas och muslimernas synsätt mot varandra, då muslimerna vill att sharia-lagen skall ingå i grundlagen.

Situationen i Sudan kommenterade ministern genom att berätta att Kenya redan länge har varit en drivande part i Sudans fredsförhandlingar. För att bibehålla det förtroliga förhållandet mellan länderna har man i rådande situation velat hålla en låg profil. Enligt minister Kituyi är situationen i Sudan emellertid mycket kritisk, och kan under inga omständigheter accepteras. Det bästa sättet att lösa krisen är att göra det i huvudsak mellan afrikanska stater. Pressmeddelande: Kenyas utrikeshandels- och industriminister till Finland