Kehitysyhteistyön tulokset puhuvat puolestaan

Suomen kehitysyhteistyöstä viime vuosina tehdyt arvioinnit nostavat esille monia asioita, joissa on onnistuttu hyvin.

Suomi tekee kehitysmaissa oikeita asioita. Yhteistyö on tarkoituksenmukaista yhteistyömaiden kehityssuunnitelmien ja oman kehityspolitiikkamme kannalta. Kumppanit arvostavat suomalaisia toimijoita, yhteistyö on ennakoitavaa ja läpinäkyvää sekä vastaa hyvin paikallisiin tarpeisiin.

Tulokset käyvät ilmi vuosien 2013–2014 kehitysevaluoinneista tehdystä yhteenvedosta. Siinä selvitettiin Suomen kehityspolitiikan vahvuuksia, haasteita, mahdollisuuksia ja uhkia.

Yhä useammat mosambikilaiset tytöt käyvät koulunsa loppuun asti. Kuva: Hanna Öunap.

Evaluoinnit osoittavat myös kipupisteet, joihin puuttumalla toimintaa voidaan tehostaa. Suomi on asettanut yhteistyölle liian kunnianhimoisia tavoitteita ja tukenut liian pieniä ja pirstaleisia hankkeita. Pienissä hankkeissa vaikutukset ovat usein rajallisia.

Jos tavoitteet ovat liian kunnianhimoisia tai abstrakteja, niiden toteutumista on vaikea seurata.

Liian nopeasti ja radikaalisti muuttuva kehityspolitiikka voi vaarantaa toiminnan jatkuvuuden. Parannettavaa Suomella on myös tulosten raportoinnissa.

Menestystä opetuksessa ja vesihuollossa

Opetus, vesi ja maaseudun kehittäminen ovat sektoreita, joilla Suomi voi tarjota parasta kokemusta ja osaamista. Vesi- ja metsäsektoreilla on paljon onnistumisia. Muut avunantajat arvostavat Suomen toimia myös tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistäjänä.

Kosovossa ja Etiopiassa on saatu hyviä tuloksia erityisopetuksen ja kaikkia koskevan inklusiivisen koulutuksen edistämisessä. Suomen kehitysyhteistyö on osaltaan luonut Etiopiaan vakautta edistämällä kansalaisten osallistumisoikeuksia ja lisännyt luottamusta hallinnon kykyyn tuottaa peruspalveluita.

Ihmisillä on nyt paremmat mahdollisuudet parantaa itse elämänlaatuaan ja poistaa köyhyyttä.

Mosambikin tytöt käyvät koulua

Evaluointi vuodelta 2014 osoittaa budjettituen olleen tehokas ja ennakoiva tapa kanavoida rahoitusta Mosambikiin.  Paras tulos on ollut perusopetuksen selvä laajeneminen ja tyttöjen koulunkäynnin kasvu. Myös julkinen taloushallinto on kehittynyt.

Mosambikin hallinnossa on kuitenkin edelleen paljon puutteita ja kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytykset ovat heikot. Korruption vastainen taistelu edellyttää, että hyväksytyt lait myös toteutetaan.

Kehitysyhteistyössä tulokset saavutetaan aina yhdessä, eikä aina ole mahdollista irrottaa Suomen omaa toimintaa kehityksen isosta kuvasta.

Riippumattomat evaluoinnit ovat kuitenkin tärkeitä kehitysyhteistyön tulosten arvioinnissa. Evaluointien tulokset eivät ole arvioijien omia mielipiteitä. Ne perustuvat todistusaineistoon, joka kerätään dokumenteista, tilastoista, havainnoista ja haastatteluista.

Havainnot kelpaavat todistusaineistoksi vasta, kun useampi tietolähde viittaa samanlaiseen arvioon.

Outi Einola-Head