Organisationernas utvecklingssamarbete har gett goda resultat

Utrikesministeriet har offentliggjort den första delen av en utvärdering av frivilligorganisationers utvecklingssamarbete. De sex organisationer som nu utvärderats har åstadkommit mångsidiga resultat.

Foto: Minttu-Maaria Partanen

Biståndsorganisationerna har uppnått goda resultat genom sina program, framgår det av den första organisationsutvärderingen som utrikesministeriet beställt. Utrikesministeriet utvärderar sammanlagt 22 biståndsorganisationer som får ministeriets programstöd. Den första delen av utvärderingen som nu blivit klar granskar arbetet som utförts av Crisis Management Initiative, Rättvis handel, Finlands flyktinghjälp, Finska missionssällskapet, Dagsverke och WWF Finland. Utvärderingens andra del blir färdig i början av 2017 och den sista delen på sommaren 2017.

Chefen för utrikesministeriets enhet för civilsamhället Jyrki Nissilä påminde vid offentliggörandet att den slutliga sammanfattningen av organisationsutvärderingen blir klar först när den sista delen är utförd.

”Den första utvärderingen är ett steg i rätt riktning, men först i och med den andra och tredje delen kan vi ta ett ordentligt kliv framåt i organisationssamarbetet”, konstaterade Nissilä.

Utöver de sex organisationerna granskar rapporten också hur alla de 22 organisationerna som får programstöd följer upp sina resultat. Alla organisationer har börjat följa med sina resultat och leda sin verksamhet resultatorienterat.

Kostnadseffektivt arbete

I utvärderingen konstateras det att de sex organisationerna inte bara har goda resultat utan också arbetar i linje med Finlands utvecklingspolitik. Deras arbete stöder förverkligandet av de mänskliga rättigheterna. Organisationerna har uppnått resultaten kostnadseffektivt och rapporten kan inte finna några effektivare sätt att uppnå motsvarande resultat. I rapporten kostateras det också att organisationerna på grund av nedskärningarna i statsbudgeten förra året har varit tvungna att skära ned sitt arbete, vilket påverkar resultaten i framtiden.

Rapporten rekommenderar att programstödet till organisationerna ökas i ljuset av de goda resultaten. Den uppmanar finländska organisationer att i ännu högre grad stödja lokala partnerorganisationer och påverka den samhälleliga och politiska utvecklingen i målländerna. Samarbetet mellan utrikesministeriet, organisationerna och ambassaderna kunde också förbättras.

Utvecklingspolitiska kommissionens ordförande Aila Paloniemi önskar att resultaten av utvärderingen ska tas i beaktande när finansieringens planeras.

”Samhället och medborgarna kräver resultat av utvecklingssamarbetet. Utvärderingen motsvarar detta krav”, konstaterar Paloniemi.