Utvecklingssamarbetet leder till handel i Zambia

Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb och utvecklingsminister Heidi Hautala öppnade dörrar för finländska företag under sin gemensamma resa till Zambia och Tanzania. När man skapar handelsförbindelser hjälper det att länderna har en historia av utvecklingssamarbete.

Sambialainen koulu, lukutaitopeli. Kuva: Karri-Pekka Kauppinen. Finländska företag vill delta i zambiska projekt som rör byggande, utbildning, energi, hälsovård och naturtillgångar. Läskunnighetsspelet som utvecklats i Jyväskylä testades av ca 200 ettor. Foto: Karri-Pekka Kauppinen.

Utvecklingssamarbetet är en första investering i ländernas handelsrelation.

Det anser Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb som tillsammans med utvecklingsminister Heidi Hautala besöker två av Finlands partnerländer, Zambia och Tanzania, tillsammans med en företags- och organisationsdelegation.

Resans första mål Zambia har tack vare sin kraftiga tillväxt blivit ett intressant mål för företagsdelegationer. Samtidigt som den finländska delegationen besökte landet befann där sig också en från Tyskland och en från Italien.

”Det arbete som gjorts här hittills är också en investering”, konstaterar Stubb och hänvisar till det utvecklingssamarbete som Finland haft med sina långvariga partnerländer under flera decennier.

Genom utvecklingssamarbetet har det uppstått kontakter som vi har nytta av när vi övergår till normala handelsförbindelser.

Gott samvete tack vare utvecklingssamarbete

Båda ministrarna försäkrar att den tid när handel och utvecklingssamarbete ställdes mot varandra är förbi. Tack vare den gemensamma historien inom utvecklingssamarbetet kan man också enligt Stubb främja handeln ”med gott samvete”.

”Utvecklingsmedlen räcker helt enkelt inte till för att lösa utvecklingsproblemen”, konstaterar Hautala.

”Det här kommer inte att förbli vår sista resa tillsammans”, fyller Stubb i.

Enligt Hautala hjälper Finlands utvecklingspolitik företagen också indirekt.

”När man frågar företagen vad de behöver är svaret ofta att de vill att vi ska försöka förbättra affärsmiljön. Då är det utvecklingssamarbete som gäller”, säger Hautala.

Till exempel god förvaltning och öppenhet, som är viktiga frågor för företagen, tas upp under budgetstödsdiskussioner med mottagarländerna.

Läskunnighet genom finsk innovation

Ministrarna och utrikesministeriets tjänstemannaledning öppnar dörrar för de finländska företagen i Zambia så att de kan göra sin röst hörd för beslutsfattarna. Det är det som i allmänhet är idén med Team Finland-resorna.

Projektchef Mikko Pitkänen från Jyväskylä universitets Agora Center deltog i ett möte med Zambias undervisningsministerium.

Genom ett spel som Agora utvecklat tillsammans med sina samarbetsparter kan man  lära sig grunderna i läsning på bara några timmar om man har en smarttelefon eller pekdator.

”Målet är att spelet ska tas i bruk på allvar i början av nästa år och att alla zambiska skolbarn ska ha möjligheten att använda Grapho-spelet 2015”, berättar Pitkänen.

Pitkänen och hans samarbetsparter har redan tidigare knutit kontakter till det zambiska undervisningsministeriet. Under det här besöket vill de försäkra sig om att samarbetet fortsätter att löpa eftersom ministeriets tjänstemannaledning har bytts ut och Agoras verksamhet håller på att utvidgas.

Företagsdelegationens ledare Sirpa Ojala från Digita var nöjd med sitt besök vid ministeriet för information och public service-verksamhet. Zambia ska digitalisera sina sändningar före utgången av 2015.

”Det känns åtminstone som att jag fick foten innanför dörren. Det ser ut som att vi får vara konsulter när zambierna genomför digitaliseringen”, berättar Ojala.

Digita och zambierna avtalade redan följande möte i juni.

Pasi Nokelainen