Kehitysyhteistyö tukee kauppaa Vietnamissa

Vaisala julkisti historiansa suurimman kaupan Vietnamissa. Siihen tarvittiin vuosien työtä suhteiden rakentamiseksi ja pari ministerivierailua.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan ja Vaisalan meteorologiajohtaja Panu Partasen hymyt ovat herkässä Vaisalan hankkeen julkistamistilaisuudessa. Kuva: Hanna Öunap.

Vaisala on toiminut Vietnamissa jo 1980-luvulta lähtien. Yhteistyö alkoi sääpalloilla, eli radiosondeilla, ja jatkui lentokenttien säähavaintojärjestelmillä.

"Olemme tehneet pitkäjänteistä työtä hyvien suhteiden eteen ja valmistelleet tätä kauppaa useita vuosia", Vaisalan meteorologiajohtaja Panu Partanen kertoo.

Myös kehitysyhteistyöllä on ollut merkitystä.

Suomen ja Vietnamin ilmatieteen laitokset käynnistivät ulkoministeriön tuella vuonna 2010 hankkeen, jolla parannetaan vietnamilaisten taitoa tuottaa hyvätasoisia ja luotettavia sääennusteita ja siten varautua sään ääri-ilmiöihin.

Käytännössä Suomen Ilmatieteen laitos kouluttaa vietnamilaisia kollegojaan analysoimaan ja käyttämään laadukasta hydrometeorologista tietoa nykyaikaisten järjestelmien avulla.

Suomalainen vesi – Nuoc Phan Lan – on tavaramerkki ja sen mukaan on nimetty katu Hanoissa. Ministeri Toivakka vieraili kadulla erityisavustaja Juha Kirstilän ja Suomen Vietnamin-suurlähettilään Ilkka-Pekka Similän (oik.) kanssa. Kuva: Hanna Öunap.

"Hanke on syventänyt luottamusta ilmatieteen laitosten välillä ja luonut Suomelle maineen hyvänä kumppanina", Partanen arvioi.

"Uskon, että se vaikutti konkreettisesti kauppamme syntymiseen."

Hyvää mainetta hyödynnetään

Vietnam kuuluu maihin, joissa toistuvat trooppiset myrskyt aiheuttavat voimakkaita ukkosia, tulvia ja maanvyörymiä. Niiden ennustetaan tulevaisuudessa voimistuvan ilmastomuutoksen vuoksi.

Tänään julkistettu hanke parantaa merkittävästi Vietnamin varautumista sään ääri-ilmiöihin. Siitä hyötyvät niin maanviljelijät kuin katastrofeihin paremmin varautunut väestö.

Vaisala rakentaa koko maan kattavan sää- ja salamahavaintojärjestelmän. Suomen Ilmatieteen laitos toimittaa osana kokonaisuutta ohjelmistopaketin sään ennustamiseen. Kaupan arvo on noin 20 miljoonaa euroa ja on yrityksen historian suurin. Ulkoministeriö rahoittaa hanketta korkotukiluotolla.

Kehityksestä kauppaan

Suomen ja Vietnamin väliset erinomaiset suhteet perustuvat yli 30 vuotta kestäneeseen kehitysyhteistyöhön. Viimeiset kahdenväliset kehitysyhteistyöhankkeet päättyvät alemman keskitulotason maaksi nousseen Vietnamin kanssa vuonna 2018.

Nyt on aika luoda uusia, kaupallisia suhteita.

"Tähtäämme suhteidemme syventämiseen ja laajentamiseen", ministeri Lenita Toivakka sanoo hankkeen julkistamistilaisuudessa luonnonvara- ja ympäristöministeriössä Hanoissa.

"Uskomme vahvasti, että tällaisen yhteistyön keskiössä on instituutioidemme, yritystemme ja kansojemme välinen kumppanuus. Tämä hanke on siitä erinomainen esimerkki."

Hanoin ilmanlaatu on huonontunut ja suomalaiselle cleantech-osaamiselle olisi kysyntää. Kuva: Kirsi Koskinen

Ministerin kättely voi antaa tarvittavan jatkosysäyksen

Vietnamin kaltaisessa keskusjohtoisessa taloudessa virallisilla suhteilla on suuri merkitys. Partanen kertoo, että Vaisala siksi osallistui vuonna 2013 kehitysministeri Heidi Hautalan ja seuraavana vuonna elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren vetämille Team Finland -matkoille Vietnamiin.

"Meillä oli selkeä tavoite pohjustaa tänään julkistettua hanketta niiden vierailujen aikana", Partanen kertoo.

Nyt hän on ministeri Toivakan vetämän Team Finland -matkan bisnesdelegaation johtaja. Ryhmän ensimmäisessä kokoontumisessa Hanoissa hän neuvoo muita yrittäjiä olemaan selkeäsanaisia ja harjoittelemaan tiiviitä hissipuheita.

"Unohtakaa vaikeat käsitteet. Jos ette itse ymmärrä mitä sanotte, voitte olla varmoja ettei vastapuolikaan sitä tee", Partanen sanoo ryhmälle.

Hän painottaa myös, miten tärkeää on löytää hyvä paikallinen edustaja.

"Jos yrität tehdä kauppaa Suomesta käsin, on se samanlaista kuin pelaisi jalkapalloa märällä nurmikentällä. Pallo kyllä liikkuu kun potkaiset, mutta se pyörii hitaasti ja pysähtyy nopeammin", Partanen kuvailee.

Mahdollisuuksien markkinat

Vietnamin 95 miljoonan asukkaan talous kasvaa kuuden prosentin vuosivauhtia. Maa tähtää teollistuneeksi maaksi vuoden 2020 loppuun mennessä.

Vietnamissa toimii noin 120 suomalaista yritystä, joista noin kolmannes on perustanut yrityksen maahan ja vakiinnuttanut toimintansa. Suomen ja Vietnamin välinen kauppa on kasvussa, mutta vielä vaatimatonta. Kokonaiskauppa vuonna 2015 oli 302,5 miljoonaa euroa, josta viennin osuus oli 108,2 miljoonaa.

EU:n ja Vietnamin väliset vapaakauppaneuvottelut saatiin päätökseen joulukuussa 2015. Sopimus lisää toimintaympäristön ennakoitavuutta ja luo uusia markkinoillepääsymahdollisuuksia.

Vietnam kutsuu. Onko Suomi valmis?

Hanna Öunap

Päivitetty 10.3.2016 kello 12:00. Suomen ja Vietnamin ilmatieteen laitokset käynnistivät ulkoministeriön tuella ensimmäisen instituutioiden välisen IKI-hankkeen jo vuonna 2010. Hankkeen toinen vaihe käynnistyi vuonna 2013.

ilmastonmuutokset
kauppa
vesi
ympäristö