Utvecklingsfinansiärernas program erbjuder miljardmarknad – finska företags kunnande och teknik behövs

Olika utvecklingsfinansiärer investerar flera miljarder dollar i utvecklingsländer varje år. Av denna finansiering går den största delen till upphandling av förnödenheter, teknik och tjänster.

Upphandlingen av de internationella utvecklingsbankerna (Världsbanken, Asiatiska utvecklingsbanken, Afrikanska utvecklingsbanken, Banco del Sur), FN-organen, andra internationella organisationer och Europeiska unionen utgör en ”global utvecklingsfinansieringsmarknad” med ett värde på närmare 100 miljarder dollar.

På denna marknad finns olika typer av finansieringsmöjligheter för aktörer från den privata sektorn. Utrikesministeriet har låtit skriva en handbok med information om dessa offentliga upphandlingar av varor och tjänster. Upphandlingarna gäller allt från enorma infrastrukturella entreprenader till enskilda konsultuppdrag.

Utvecklingsländernas marknader har behov av hållbara lösningar. Efterfrågan på bra och pålitliga entreprenörer, leverantörer, planerare och tjänster, och allt där emellan, är stor. För att identifiera möjligheterna behövs emellertid både den privata sektorns driftighet och den offentliga sektorns stöd.

FN:s medlemsstater har förbundit sig till att genomföra Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling som antogs hösten 2015. Agenda 2030 betonar den privata sektorn roll i utvecklingen. Finlands utvecklingspolitik siktar på att minska fattigdomen bland annat med hjälp av hållbar ekonomisk tillväxt och ökad sysselsättning.  Enligt statsrådets utvecklingspolitiska redogörelse ska företagens förmåga att erbjuda sitt kunnande till internationella organisationer, utvecklingsbanker, EU:s upphandlingar och program stödjas mer organiserat än tidigare.

Som en del av Team Finland-arbetet ska man förbättra de finländska företagens ställning genom att skapa en servicestruktur som hjälper företagen att lyckas i internationella organisationers upphandlingar.  Avsikten med handboken är att främja regeringens målsättningar med hjälp av information riktad till företag om hur man i dagens läge deltar i internationella upphandlingar. Boken samlar också statistik om internationella utvecklingsbankers och organisationers upphandlingar och information om olika upphandlingsförfaranden och möjligheter.