Kehitysmaainvestointien lisäämiseen etsitään uusi toteutustapa 

Ulkoministeriö valmistelee vaihtoehtoisen tavan tukea kehitysmaihin suuntautuvia investointeja. Tilastokeskuksen tulkinta ei mahdollista kehitysrahoitusyhtiö Finnfundin pääomittamista suunnitellulla tavalla. 

Keski-Amerikassa sijaitseva Honduras on kärsinyt vakavasta sähköpulasta. Finnfundin osarahoittama Valle Solar -aurinkopuisto helpottaa tilannetta tuottamalla noin 600 megavattia sähköä, mikä vastaa teholtaan yhtä Loviisan ydinvoimalan reaktoria. Kuva: Finnfund

Hallitus on vuoden 2016 talousarviossa esittänyt 130 miljoonan euron pääomakorotusta valtion omistamalle kehitysrahoitusyhtiö Finnfundille. Satsauksella on pyritty vauhdittamaan kehitysmaihin kohdistuvia työtä, toimeentuloa ja kestävää kehitystä luovia investointeja, joissa on suomalainen intressi.

Budjetin laatimisen yhteydessä Tilastokeskukselta haettiin uutta tulkintaa siitä, että tällaiset pääomakorotukset laskettaisiin finanssisijoituksiksi eikä niitä luettaisi valtion menoiksi kansantalouden tilinpidossa.

Tilastokeskus päätyi Euroopan tilastoviranomaista Eurostatia konsultoituaan alustavassa kannassaan 2. joulukuuta siihen, että Finnfundin pääomakorotukset lasketaan edelleen menoiksi kansantalouden tilinpidossa ja sitä kautta ne lisäävät osaltaan budjettitalouden alijäämää.

Tilastokeskuksen linjaukseen vaikutti erityisesti sijoitusyhtiö Finnfundin toiminnan luonne itsekannattavana yhtiönä: Vaikka Finnfundille budjettivaroista myönnetty pääoma ei kulu kuten muut valtion menot, sen sijoitustoiminnasta syntyvät voitot investoidaan aina uusiin hankkeisiin eikä valtio ota niistä tuottoa muuhun käyttöön.

Valmistelua jatketaan

Valtion taloustilanne ei ole muuttunut eikä julkisen talouden alijäämää voida kasvattaa. Tämän vuoksi Finnfundin pääomittamiseen kaavailtuja varoja ei voida käyttää lahjamuotoiseen, esimerkiksi YK:n tai kansalaisjärjestöjen kautta, toteutettavaan kehitysyhteistyöhön. 

Ulkoministeriön budjettiesityksessä finanssisijoituksiin budjetoitujen varojen käytön valmistelua jatketaan. Kehitysmaainvestointien tukemiseen haetaan finanssisijoituksen kriteerit täyttävä tapa, jotta julkisen talouden alijäämä ei nykyisestä kasva.

Yksi vaihtoehto kriteerien täyttämiseksi on käyttää investointirahastoja, joita Finnfund voisi hoitaa. Tavoitteena on edelleen köyhien kehitysmaiden tukeminen työpaikkoja luovien ja esimerkiksi uusiutuvaa energiaa tuottavien investointien avulla.

kestävä kehitys