Kehitys-Utveckling: Tarvitseeko Afrikka lisää miljardöörejä?

Kehitys-Utveckling: Tarvitseeko Afrikka lisää miljardöörejä?

Tuore Kehitys-Utveckling-lehti kääntää päälaelleen Afrikka-uutisointia. Tavallisesti mantereen ongelmana pidetään äärimmäisen köyhien suurta määrää, mutta lehden pääjutussa kysytään, onko ongelmana pikemminkin äärimmäisen rikkaiden vähäisyys.

Arvostetun Forbes-talouslehden tuoreessa listauksessa Afrikasta löytyy vain 23 miljardööriä.

Se on vähän. Afrikassa elää sentään yli 1,2 miljardia ihmistä. Esimerkiksi väkimäärältään vain karvan verran suuremmassa Kiinassa miljardöörejä on yli 400.

Raha synnyttää lisää rahaa. Kun pääomaa ei ole, tehokasta yritystoimintaakaan ei synny. Onko Afrikan talouskehitys siis hidasta siksi, että todella varakkaita ihmisiä on yksinkertaisesti liian vähän?

Kehitys-Utvecklingin Linkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)artikkelissa taloustieteilijät vastaavat harvojen miljardöörien arvoitukseen.

Afromiljadöörien lisäksi Kehitys-Utveckling-lehden uusin numero käsittelee useassa jutussa perusopetuksen tasoa kehitysmaissa. Kehitysmaiden kouluissa opitaan nimittäin aivan liian vähän. Menestyksekkään uran Maailmanpankissa tehnyt ekonomisti Ritva Reinikka työryhmineen työstää parhaillaan raporttia siitä, miten Suomi voisi vastata tilanteeseen. 

Etiopialla on 430 miljoonan dollarin porkkana. Tämän verran maa saa kehitysapua opetussektorilleen, mutta vain, jos saavuttaa ensin koulutuksen laadun parantamiselle asetetut tavoitteet. Neuvonantaja Jussi Karakoski kertoo haastattelussa, miksi kaikkea kehitysapua ei voi sitoa tulosten saavuttamiseen.

Suomalainen lukutaitopeli voisi parantaa huomattavasti oppimistuloksia Sambiassa. Sen matka luokkahuoneisiin on kuitenkin vielä pitkä. Uusimmasta Kehitys-Utveckling-lehdestä selviää, miksi.