Utvecklingen och företagens roll under luppen – mer fokus på uppföljningen

Utvecklingspolitiska kommissionens rapport togs emot av minister Kai Mykkänen, som anser att ekonomin, den privata sektorn och beskattningen är viktiga frågor som ska drivas även på EU-nivå.

Både internationellt och i Finland betonar utvecklingspolitiken den ekonomiska tillväxtens och beskattningens centrala roll i stärkandet av utvecklingsländers resurser. Enligt Afrobarometern från 2015 vill man i Afrika framför allt ha arbetsplatser, handel och utveckling.

Utvecklingspolitiska kommissionen ger sitt stöd till regeringens utvecklingspolitiska tyngdpunkter. Kommissionen anser dock att det ambitiösa programmet måste kompletteras med en mer detaljerad verksamhetsplan som stöder genomförandet.

”Man bör begrunda närmare hur, var och med vilka villkor dessa delområden ska stärkas i den finländska utvecklingspolitiken, hur de gynnar de allra fattigaste människorna samt hur de stöder genomförandet av FN:s Agenda 2030”, säger utvecklingspolitiska kommissionens generalsekreterare Marikki Stocchetti.

Riktlinjer för företag

Enligt kommissionen bör tyngdpunkterna mest konkret framträda i finansieringen, personalresurserna och resultatuppföljningen som gäller utvecklingspolitiken. Det skulle krävas noggrannare riktlinjer för uppföljningen av hur företagens verksamhet påverkar utvecklingen, hur verksamheten grundar sig på de mänskliga rättigheterna samt för företagens rapportering.

Utrikeshandels- och utvecklingsminister Kai Mykkänen som tog emot rapporten anser att det är viktiga observationer och säger att man ständigt arbetar med dessa frågor.

”Till exempel i anknytning till instrumentet Investeringsstöd för utvecklingsländer som lanserades nyligen har man för företag utarbetat detaljerade riktlinjer för hur verksamheten ska grunda sig på de mänskliga rättigheterna och för hur projektet ska vara en del av hela landets utvecklingsstrategi.”

Rapporten ger beröm för Finlands verksamhetsprogram Beskattning och utveckling. Genom beskattningen säkerställer man att den ekonomiska tillväxten fördelas för hela samhällets väl. Beskattningen är också ett bra exempel på ett område där Finland kan bedriva effektiv multilateral påverkan.

”Uppföljningen av den internationella beskattningen har gått framåt oerhört mycket inom EU och OECD under de senaste tio åren. Kraven på företagens skatterapportering har utvecklats och det har blivit allt svårare att kringgå skatter”, säger Mykkänen.

Fokus på rapporteringen

Utvecklingspolitiska kommissionen uttrycker också oro för hur nedskärningar påverkar genomförandet och uppföljningen av utvecklingspolitiken.

”Utvecklingsprogrammet verkställs av ett allt mindre antal människor och trycket syns i synnerhet vid representationerna. Vid sidan av utvecklingssamarbetet har företagens behov blivit viktiga och även dessa måste ges uppmärksamhet”, säger Stocchetti.

Mykkänen medger att situationen är svår, men tackar tjänstemännen för sitt engagemang för målen trots de minskade anslagen. Det är särskilt viktigt att utveckla uppföljningen av resultaten och att eftersträva en begriplig rapportering eftersom dessa påverkar finländarnas godkännande av utvecklingssamarbetet och vilja att satsa på utvecklingsfrågor.

”Till exempel i fjol nådde man goda resultat i detta avseende: de rapporterade resultaten har blivit bättre och man har gjort landsprogrammen mätbara, målinriktade och långsiktiga.”

Utvecklingspolitiska kommissionens pressmeddelande (avautuu uuteen ikkunaan)