Kazakstanin presidentti Nazarbajevin vierailulla allekirjoitettiin 23 sopimusta

Kazakstanin presidentti Nazarbajevin vierailulla allekirjoitettiin 23 sopimusta

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev vieraili Suomessa 16.-17.10.2018.

Kuva: Tasavallan Presidentin kanslia

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev vieraili Suomessa 16.-17.10.2018. Presidentin mukana matkusti kolme ministeriä ja muita valtion edustajia. Suomen ja Kazakstanin valtioiden välille allekirjoitettiin kaksi yhteisymmärryspöytäkirjaa, jotka koskevat lentoliikennettä, energiatehokkuutta ja ympäristönsuojelua.

Lisäksi Nazarbajev tapasi suomalaisia yrityksiä tapahtumassa, jossa allekirjoitettiin yhteensä 21 yhteisymmärryspöytäkirjaa eri yhteistyökumppaneiden kesken.

Vierailun painopiste oli kaupan kasvattamisessa. Nazarbajev korosti, että Kazakstanilla on luonnonvaroja ja resursseja, joiden hyödyntämiseen suomalaisilla on tarvittavaa osaamista ja teknologiaa. Kazakstan pyrkii helpottamaan ulkomaisten yritysten toimintaa maassa muun muassa erityistalousaluein ja verohelpotuksin. Yritysten tasavero on 20 % ja henkilövero 10 %.

Astana Expo 2017 –maailmannäyttelyn tiloihin on perustettu verovapaa Astana International Financial Center. Suomalaisia pankkeja ja muita finanssialan toimijoita toivotettiin tervetulleeksi liittymään keskukseen, joka tarjoaa vero- ja muita helpotuksia siellä toimiville yrityksille.

Maailmannäyttelyn yrityshankkeista on valittu sata hanketta toimeenpanoon Kazakstanin valtion tuella, joiden joukossa on 14 suomalaista. Suomi osallistui ainoana pohjoismaana Astanan maailmannäyttelyyn.

Liikenneyhteyksissä ajankohtaista on rautatierahdin Silkkitieyhteys Kouvolasta Kazakstanin Khorgosin kautta Kiinaan. Tätä liikennettä lisätään nykyisestä kahdesta rahtijunasta neljään kuukaudessa ja myöhemmin kahteenkymmeneen. Allekirjoitettu lentoliikennesopimus puolestaan mahdollistaa Finnairille neuvottelut suorista lennoista Almatyyn ja Astanaan. Suoria lentoja on ollut tähän mennessä kahdessa jaksossa, kesällä 2017 ja 2018, jotka ovat nyt tosin päättyneet.

Lisätietoja: Lähetystöneuvos Päivi Karhio-Szilvay, puh. 0295 350 050, etunimi.sukunimi@formin.fi

 

Ohessa lista vierailulla allekirjoitetuista yhteisymmärrysopimuksista (Memorandum of Understanding):

1. Yhteisymmärryspöytäkirja lentoliikenteestä Suomen liikenne- ja viestintäministeriön sekä Kazakstanin investointi- ja kehitysministeriön välillä. Allekirjoittajina liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja ulkoministeri Kairat Abdrakhmanov.

2.Yhteisymmärryspöytäkirja energiatehokkuudesta ja ympäristönsuojelusta Suomen työ- ja elinkeinoministeriön ja Kazakstanin energiaministeriön välillä. Allekirjoittajina asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen ja energiaministeri Kanat Bozumbajev.

3.Yhteistyösopimus Itä-Suomen yliopiston ja Kazakstanin valtiollisen maatalousyliopiston välillä. Allekirjoittajina rehtori Jukka Mönkkönen ja rehtori Tlekes Yespolov.

4.Yhteistyösopimus Kazakstanin energiaministeriön ja Wärtsilän välillä. Allekirjoittajina energiaministeri Kanat Bozumbajev ja toimitusjohtaja Bjarne Forsbacka.

5.Yhteisymmärryspöytäkirja Kazakstanin energiaministeriön ja Teknologian Tutkimuskeskus VTT:n välillä. Allekirjoittajina energiaministeri Kanat Bozumbajev ja varatoimitusjohtaja Ilmari Lastikka.

6.Yhteistyösopimus Kazakstanin energiaministeriön, Länsi-Kazakstanin aluepormestarin ja ICM Recycling- yhtymän välillä. Allekirjoittajina energiaministeri Kanat Bozumbajev, Länsi-Kazakstanin varapormestari Mirzhan Satkanov ja ICM Recycling-yhtymän pääosakas Kalver Kapper.

7.Yhteisymmärrys- ja yhteistyöpöytäkirja Kazakstanin energiaministeriön ja Solid Environmental Technologies Oy:n (SETCleanTech) välillä. Allekirjoittajina energiaministeri Kanat Bozumbajev ja markkina-aluepäällikkö Jouni Suomalainen.

8.Puitesopimus Kazakstanin hallituksen ja Nordic Investment Bankin välillä. Allekirjoittajina talousministeri Arystan Kabikenov sekä ensimmäinen varapääjohtaja ja lainajohtaja Thomas Wrangdahl.

9.Yhteisymmärryspöytäkirja JSC ”NC” Kazakh Investin ja Elinkeinoelämän keskusliiton välillä. Allekirjoittajina toimitusjohtaja S. Tuaykbajev ja johtaja Petri Vuorio.

10.Sopimus KTZ Expressin ja Nurminen Logisticsin välillä. Allekirjoittajina toimitusjohtaja Kanat Alpysbajev ja toimitusjohtaja Marko Tuunainen

11.Sopimus KTZ Expressin ja Kouvola Innovation Oy:n välillä. Allekirjoittajina toimitusjohtaja Karat Alpysbajev ja toimitusjohtaja Martti Husu.

12.Yhteistyöpöytäkirja International Center for Green Technologies and Investment Projects-keskuksen ja Qasaq-Finnish Technology Transfer Center QFTC:n välillä. Allekirjoittajina toimitusjohtaja Rapil Zhoshinbajev ja toimitusjohtaja Niiles Airola.

13.Yhteistyöpöytäkirja Länsi-Kazakstanin aluepormestarin, Finnish Business Hubin ja Collaprime Oy:n välillä. Allekirjoittajina varapormestari Mirzhan Satkanov, johtaja Muhkar Mankejev ja toimitusjohtaja Tony Lindqvist.

14. Yhteistyösopimus Karagandan aluepormestarin, Karagandan ”Eco Service” LLP:n ja Suomen Biovoima Oy:n välillä. Allekirjoittajina pormestarin avustaja Seitzhan Madijev, hallituksen puheenjohtaja Dauren Kamalijev ja toimitusjohtaja Jari Kangasaho.

15.Yhteistyöpöytäkirja Ek RekJSC:n ja Reka Cables Oy:n välillä. Allekirjoittajina toimitusjohtaja E. Kirkinbajev ja toimitusjohtaja Ralf Sohlström.

16.Yhteistyöpöytäkirja Ek Rek JSC:n ja Ensto Oy:n välillä. Allekirjoittajina toimitusjohtaja E. Kirkimbajev ja toimitusjohtaja Ari Virtanen.

17.Yhteisymmärryspöytäkirja Kazakh Invest NC:n ja Koja Oy:n välillä. Allekirjoittajina toimitusjohtaja S. Tuaykbajev ja toimitusjohtaja Matti Sippola.

18.Yhteisymmärrys- ja yhteistyöpöytäkirja National Agency for Technological Development JSC:n ja Business Finlandin välillä. Allekirjoittajina toimitusjohtaja Marat Omarov ja toiminnanjohtaja Ari Grönroos.

19.Yhteisymmärrys- ja yhteistyöpöytäkirja National Agency for Technological Development JSC:n ja Qasaq-Finnish Technology Transfer Center QFTC:n välillä. Allekirjoittajina toimitusjohtaja Marat Omarov ja toimitusjohtaja Niiles Airola.

20.Yhteistyöpöytäkirja KazCenter ZhKH:n ja Onninen Oy:n välillä. Allekirjoittajina varapuheenjohtaja Adlikhan Numerable ja johtaja Väinö Nuuttila.

21.Yhteistyöpöytäkirja KazCenter ZhKH:n ja AINS Groupin välillä. Allekirjoittajina varapuheenjohtaja Adlikhan Numerable ja toimitusjohtaja Jyrki Keinänen.

22.Yhteisymmärryspöytäkirja Karagandan aluepormestarin ja Onninen Oy:n välillä. Allekirjoittajina pormestarin avustaja Seitzhan Madijev ja johtaja Väinö Nuuttila.