Kauppapolitiikka-lehti: Yhdysvallat käänsi selkänsä vapaakaupalle

Kauppapolitiikka-lehti: Yhdysvallat käänsi selkänsä vapaakaupalle

Tuoreesta Kauppapolitiikka-lehdestä voi myös lukea koulutusviennin maailmanvalloitussuunnitelmista ja menestystarinoista.

PISA-menestys nosti suomalaisen koulutuksen koko maailman tietoisuuteen. Sen jälkeen olemme viritelleet vientiä niin, että viime vuodenvaihteessa koulutusviennin arvo oli noin 300 miljoonaa euroa. Enemmän, paljon enemmän olisi saatavissa.

Yhdysvaltojen kauppapolitiikassa varmaa on vain epävarma. Yhdysvallat auttoi rakentamaan kansainvälisen kauppajärjestelmän, nyt se uhkaa lähteä omalle uhkailun, kiristyksen ja suojatullien tielleen. Yhdysvaltojen U-käännös vapaakaupan suhteen tietää epävarmuutta EU:lle ja koko maailmankaupalle.

Kaikki toivovat Suomen talouskasvun jatkuvan, mutta tyssääkö se osaajapulaan? Näin uhkaa nyt tietyillä aloilla käydä, mikäli emme pikaisesti onnistu houkuttelemaan erityisosaajia ulkomailta. Talent Boost -ohjelma käynnistettiin tänä vuonna tämän osaamisvajeen paikkaamiseksi.

”Kaasua vaan kauppasopimusten kanssa”, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen. Virolaisenmukaan keskinäisriippuvaisessa maailmassa menestytään vain yhteistyöllä. Lue lehdestä mitä Suomi tekee näiden asioiden edistämiseksi niin Euroopan unionissa kuin laajemmin.

Kauppapolitiikka.fi

Muualla verkossa