Katse kohti Yhdysvaltoja ja Kanadaa

Ulkoministeriön perjantaina 19.8. julkaisema vuotuinen katsaus maailmantalouden, kauppapolitiikan ja yksittäisten markkinoiden muutoksiin keskittyy tänä vuonna erityisesti Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Yhdysvallat on Suomen kolmanneksi tärkein vientimaa Saksan ja Ruotsin jälkeen. Suomen ja Kanadan välisessä yhteistyössä puolestaan korostuu erityisesti arktinen osaaminen.

A photo by Christopher Skor. unsplash.com/photos/pAzhTffP-Aw

Yhdysvallat edelleen suurin

Yhdysvaltojen suurlähettiläs Kirsti Kaupin mukaan maan talous tulee pysymään maailman suurimpana vielä melko pitkään. “Yhdysvallat on taantumassakin onnistunut säilyttämään innovatiivisuutensa, joka on kasvun moottori pitkällä tähtäimellä”, sanoo Kauppi.

Yhdysvalloissa on edelleen valtavasti potentiaalia suomalaisyrityksille, mutta markkinoille ei kannata lähteä valmistautumatta. “Suomalaisten yritysten kohdalla vaikeudet eivät useinkaan liity kulttuuriin vaan rakenteisiin. Osavaltiorakenne ja lainsäädännöllinen viidakko tarkoittavat useimmiten sitä, että paikallisen lakimiehen apu on tarpeen”, neuvoo Kauppi.

Presidentinvaalit nurkan takana

Marraskuisten presidentinvaalien mielipidemittaukset puoltavat tällä hetkellä Hillary Clintonin valintaa. Kaupin mukaan Clintonin valinta olisi suomalaisesta näkökulmasta parempi, sillä Clintonin vaalilupaukset pitävät sisällään satsauksia muun muassa väestöön ja koulutukseen. Suomalaiset yritykset voisivat hyötyä Yhdysvaltojen tarpeesta koulutus- ja terveydenhuolto-osaamiselle.

Transatlanttinen kauppa- ja investointikumppanuuden TTIP:n toteutuminen nähdään edelleen mahdollisena, jos Clinton valitaan presidentiksi. Trumpin valinta sen sijaan tarkoittaisi todennäköisesti sopimuksen hautaamista, ellei neuvotteluja saada päätökseen Obaman kaudella.

Vakaa Kanada

Kanadan talous on pysynyt lievässä kasvussa, ja maan bruttokansantuotteen odotetaan kasvavan 1,5 prosenttia tänä vuonna. Ottawassa syyskuun alussa aloittavan suurlähettilään Vesa Lehtosen mukaan Kanadan etuja ovat johdonmukaisuus ja poliittinen ennustettavuus. “Pitkällä tähtäimellä on vaikea nähdä syitä, miksi Kanada ei kasvaisi”, toteaa Lehtonen.

Samankaltainen elinkeinorakenne sekä pohjoinen ilmasto ovat Lehtosen mukaan hyvä lähtökohta suomalaiselle yritykselle. “Kanada on hyvä kohde myös siksi, että Suomi on kanadalaisille suhteellisen tuttu maa. Erityisesti jääkiekko on auttanut tässä”, naurahtaa Lehtonen.

Kanada sijoittaa infrastruktuuriin

Kanada sijoittaa tällä hetkellä erityisesti arktisen alueen infrastruktuuriin. Lehtonen kannustaakin alan suomalaisia yrityksiä ottamaan selvää omista mahdollisuuksistaan Kanadan markkinoilla. Markkinat on jo avattu, sillä Suomen ja Kanadalla  on entuudestaan kaupallista yhteistyötä arktisella alueella. Esimerkiksi arktisen alueen meriteknologiaan erikoistunut Aker Arctic on ollut mukana suunnittelemassa Kanadan Polar-luokan jäänmurtajaa.

Maailma markkinat 2016-2017 -vuosikirja luettavissa kokonaisuudessaan täältä. Periscope-lähetys julkaisutilaisuuden yrityspaneelista katsottavissa täältä. Julkaisu esiteltiin tilaisuudessa yhteistyössä Keskuskauppakamarin kanssa. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä moderoi suurlähettiläiden paneelia.

Kirjoittaja Julia Koivulanaho, keskuskauppakamari. Julkaistu aiemmin kauppakamari.fi -sivustolla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Lisää