Kate Gilmore: Maailma tarvitsee ihmisoikeuksia kunnioittavaa monenvälistä yhteistyötä

YK:n apulaisihmisoikeusvaltuutettu Kate Gilmore odottaa jämäkämpää otetta konfliktien ratkaisussa ja ihmisoikeusloukkauksiin puuttumisessa niin YK:n jäsenvaltioilta kuin turvallisuusneuvostolta.

YK:n apulaisihmisoikeusvaltuutettu Kate Gilmore ja oikeusministeri Antti Häkkänen. Kuva: Jukka Lehtinen, YK:n apulaisihmisoikeusvaltuutettu Kate Gilmore ja oikeusministeri Antti Häkkänen. Kuva: Jukka Lehtinen

”Nämä ovat kovia aikoja, mutta vielä kovempia ne ovat yksittäisille ihmisille”, totesi YK:n apulaisihmisoikeusvaltuutettu Kate Gilmore kuvatessaan maailman tilaa ja haasteita, joita kansainvälinen yhteisö käsittelee päivittäin.

Gilmore oli pääpuhujana Ihmisoikeuskeskuksen, oikeusministeriön ja ulkoministeriön järjestämässä tilaisuudessa Standing up for Human Rights in a Multipolar World -tilaisuudessa. Tapahtuma järjestettiin eduskunnan Pikkuparlamentissa 13.4.

Kate Gilmore peräänkuulutti ihmisoikeuksiin panostamista valtioiden välisessä yhteistyössä YK:n ihmisoikeusjulistuksen 70-vuotisjuhlavuotena. YK:n jäsenvaltioilta ja turvallisuusneuvostolta odotetaan jämäkämpää otetta konfliktien ratkaisuihin ja ihmisoikeusloukkauksiin puuttumiseksi.

Kaupan, teknologian, tieteen ja tiedonkulun yhteen nivomassa maailmassa voimme iloita muun muassa siitä, että köyhyys on puolitettu, äiti- ja lapsikuolleisuus on laskenut, aiempaa enemmän tyttöjä on kouluissa ja naisia työelämässä. Gilmore muistutti kuitenkin, että tulevaisuuttamme tulee määrittämään ikään perustuva eriarvoisuus.

Aikamme nuoriso on historian koulutetuin, tervein ja parhaiten verkostoitunut teknologian kehityksen ansiosta. Samalla se on suurimmaksi osaksi köyhää ja elää epävarmuudessa, konfliktien varjoissa, pakotetussa siirtolaisuudessa ja pakolaisuudessa sekä päätöksenteon ulkopuolella. Nuoret janoavat oikeudenmukaisuutta; ”nuorisojäristys” (eng. youthquake) on ovellamme.  Gilmore haastoi sammuttamaan tätä janoa.

Gilmore muistutti myös kansalaisyhteiskunnan voimasta. Orjuutta ei olisi nujerrettu, hiv/aids -epidemiaa ei olisi taltutettu tai lapsiavioliittoja estetty ilman kansalaisaktivismia. Edistystä tapahtuu harvoin konventioita noudattamalla. Silti ympäri maailmaa kansalaisyhteiskunnan ääniä pyritään systemaattisesti vaientamaan, myös hallitusten taholta.

Niille, jotka sanovat kansainvälisen oikeuden, ml. ihmisoikeuksien, epäonnistuneen, Gilmorella oli selvä viesti: jos esimerkiksi kidutuksen kieltoa loukataan, ei vika ole ihmisoikeuksissa. Häpeä on niiden, jotka syyllistyvät kidutukseen ja loukkaavat ihmisoikeuksia. Vastuu on ensisijaisesti valtioilla.

Ann-Mari Fröberg

Kirjoittaja työskentelee YK:n ihmisoikeusasioiden vastuuvirkamiehenä ulkoministeriön poliittisella osastolla.

Katso videotallenne (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)eduskunnan verkkosivuilta (engl.): Standing up for Human Rights in a Multipolar World – an Event in Honour of Ms. Kate Gilmore, UN Deputy High Commissioner For Human Rights

Ihmisoikeuksien julistus täyttää 70 vuotta

YK:n jäsenvaltiot hyväksyivät ihmisoikeusjulistuksen YK:n yleiskokouksessa 10. joulukuuta 1948. Sukupolvi, joka oli todistanut kaksi raakaa maailmansotaa, oli vakuuttunut ihmisoikeuksien voimasta edistää rauhaa ja turvallisuutta. Siitä, että meillä jokaisella taustastamme ja asemastamme riippumatta on esimerkiksi oikeus sananvapauteen, oikeus tunnustaa uskoa tai olla sitä tunnustamatta, oikeus opetukseen ja oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, oikeus henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

YK kampanjoi ihmisoikeusjulistuksen juhlavuonna 2018 näkyvästi ihmisoikeuksien puolesta ja kannustaa kaikkia osallistumaan ihmisoikeuksien edistämiseen. Sinäkin voit osallistua tallentamalla esimerkiksi suomeksi tai ruotsiksi oman mielioikeutesi YK:n ihmisoikeusjulistuksesta YK:n verkkosivuille! Lisää tietoja YK:n verkkosivuilla (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)ja videolla(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) (engl.)