Karttjänst samlade in finländska resenärers erfarenheter

Utrikesministeriet har under två års tid samlat in finländska resenärers erfarenheter från runt om i världen på webbplatsen Världen överraskar. Karttjänsten har samlat över 3 000 omdömen om populära resmål. Det ingår också berättelser om när resenärerna behövt konsulär hjälp.

Webbplatsen Världen överraskar kommer att vara öppen till slutet av december. På sajten kan man dela med sig av sina egna berättelser och tips och läsa andras finländares beskrivningar om sina resor.

Färre än en tiondel råkade ut för kulturkrockar

Över 70 procent av karttjänstens användare berättar att de överraskats positivt av säkerheten på resmålet och av hur intressant det var. Kring en tiondel råkade ut för någon form av kulturkrock.

Cirka åtta procent av de som skrivit berättar om negativa erfarenheter. Det som oftast orsakade förargelse och farliga situationer var stölder, trafiken, naturfenomen och sjukdomar.

Utrikesministeriet beställde karttjänsten av företaget Mapita.

Du kan läsa alla reseberättelser på adressen matkustusturvallisuus.fi. Kom ihåg utrikesministeriets 4 R när du reser: reseanmälan, resemeddelande, reseförsäkring och resedokument.